EXCLUSIV  Cercetătorul Vânătoru, EXECUTAT de Guvernul Orban. ”Banca de aur a României”, DISTRUSĂ de ministrul Oros

Costel Vânătoru FOTO AGERPRES
Costel Vânătoru FOTO AGERPRES

Guvernul Orban taie și spânzură chiar și acolo unde oamenii sunt competenți.

Costel Vânătoru a fost înlocuit din funcția de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale. Senatorul PSD Lucian Romașcanu a comentat acest subiect, fiind revoltat de hotărârea luată, ”noaptea ca hoții”, de actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros.


”Azi-noapte ca hoții un alt membru incompetent al guvernului rușinii Orban, de data asta sinistrul agriculturii, a decis înlocuirea d-lui Costel Vânătoru din funcția de director al Băncii de gene Buzău (așa cum este cunoscută).


Este un proiect de importanță națională, presupune selectarea și conservarea a zeci de mii de semințe ale soiurilor din România iar Dl. Vânătoru este cel care a visat, a înființat și are toate datele științifice să împlinească misiunea acestei bănci.


Ce facem când trebuie sa distrugem ceva? Luam omul bun și punem altul. De data asta cel numit în loc nu are nicio vină, locul de eliberat era cel de director AFIR unde trebuie adus omul liberal, căci PeNeLizare să fie dacă o cer interesele partidului...


Din păcate conducere PNL Buzău e de decor, Dl. Romanescu nu știe, nu poate și "mai bine întrebați ministrul" 


- va urma -


Din episoadele anterioare:


- PNL dă lege de abilitare ce include legi organice, neconstituțional


- PNL anulează supraacciza la carburanți pentru a o mări la loc


- cele neprinse în episoade, încă, nu înseamnă că n-au existat: "asomare" pe legi in dezbatere parlamentară, numiri de clienți în posturi importante - vezi M Fin, eroare materială (sic!) pe 45% datorie publică în PIB in 2020 (PSD a lăsat 35%) etc. etc.


Sper sa nu se închidă FBook prea curând căci avem de scris, din păcate”, a scris Lucian Romașcanu pe Facebook.

Costel Vânătoru lucrează de peste trei decenii în horticultură

A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.

Amintim că, în septembrie 2019, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a oferit detalii în exclusivitate pentru DC NEWS despre Banca de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale.

"România este ţara cu cea mai mare varietate de plante regionale şi tradiţionale din Europa. În anii 1980, a fost o tentativă de a crea o bază de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice. Această preocupare nu s-a materializat. De atunci şi până acum, România a pierdut foarte multe dintre varietatea de seminţe pe care o avea, din baza de gene.

Pierzându-se aceste resurse genetice, România a devenit, de-a lungul vremii, importatoare de seminţe de legume, de flori, de plante medicinale şi aromatice. Fermierii, cercetătorii, au avut preocupări în acest domeniu, pentru a cultiva, a păstra, rezultatele cercetării ştiinţifice, de a obţine soiuri adaptate la condiţiile climatice din România", ne-a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

De ce la Buzău?

"Din nefericire, nu am avut unde să le păstrăm şi nu am avut o bază materială pe care să o folosim în acest sens. Iată că astăzi Guvernul României a luat o decizie istorică, să realizeze Banca de gene, la Buzău. De ce la Buzău? Pentru că aici există prima staţiune de cercetare în domeniul legumiculturii.

Aceasta va funcţiona ca instituţie publică, unitate de cercetare de sine stătătoare, în subordinea Ministerului Agriculturii, beneficiind de bani de la bugetul statului dar şi din activităţi proprii, pentru cercetare în domeniu şi păstrarea rezultatelor de cercetare în condiţii optime pentru a nu se deprecia. Aici începe munca de cercetare. Acolo avem un cercetător excepţional, pe Costel Vânătoru.

Aceasta va fi ca banca de aur a României. E mai bună decât banca de aur a ţării

Vom păstra soiurile, populaţia, seminţele pe care le avem, să le multiplicăm, să le ameliorăm în timp, să le facem mai bune. După actul normativ vom vedea la faţa locului de ce este nevoie şi imediat ne apucăm de treabă acolo", spunea ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel