Centrul Vechi: Riscul de a fi pieton

Cafenele, pub-uri, magazine cu rochii de mireasă, clădiri pe jumătate dărâmate sau în curs de amenajare si îmbietorul miros de shawarma; pe toate le poţi regăsi în Centrul Vechi al Bucureştiului.

Avem de toate, dar nu și conștiința pericolelor din Lipscani. Unul marcat clar este cel al clădirilor însemnate cu bulină roşie, „risc seismic de gradul I”. Proprietarii celor mai multe clădiri le-au reabilitat parțial, fără a le consolida. Dacă un cutremur nu pare un pericol „palpabil”, putem trece indiferenți sau „binedispuși” bulinele roșii, ce să mai spunem de o masă așezată chiar sub un balcon rămas nerenovat?

 Un alt risc la care ne supunem este reprezentat de faptul că poţi fi călcat de o maşina care a reuşit să se strecoare şi să intre cumva pe una dintre străzile mai late din zona Lipscani. Ironic, dacă îţi este rău şi ai nevoie de o ambulanţă, problema ta nu va fi remediată întrucât ambulanţele nu au cum să ajungă până în zona de mijloc a Centrului Vechi.

La acest sentiment de indignare se adaugă şi cel generat de statul la coadă pentru traversa o străduţă la un cap la altul,fiind nevoit să faci slalom printre oamenii care nu mai au pe unde să meargă din cauza teraselor. Deşi există hotărâri aprobate si în vigoare("Carta mobilierului urban" faza II (apr. 2004) - Proiect nr. 64/ 2003 elaborat de U.A.U.I.M şi „Hotărâre privind utilizarea temporară a locurilor publice din Sectorul 2 al Municipiului Bucureşti”-fiind vizate şi terasele de vară,aprobată în 2009)care ar trebui să fie respectate cu privire la spaţiul pietonal şi cel pentru amplasarea teraselor,se pare că patronii de cafenele nu ţin cont de aceste lucruri.

  Multe dintre cafenele de pe străzile din zona vizată şi-au permis să îşi întindă mesele pentru terasă atât de mult încât a mai rămas culoar de trecere, între 2 astfel de cafenele, îndeajuns de mare cât să treacă un om.

Tot din această categorie de „delicii” mai găsim unul şi anume în locul unde cândva era Curtea Veche, a fost refăcută o mică porţiune de stradă, acum fiind amenajată cu câteva băncuţe.Pe o parte a acestei porţiuni de stradă se găsesc 2 rampe din ciment pentru persoanele cu dizabilităţi, dar la capătul opus sunt doar scări.

 Centrul Vechi Lipscani este chiar Centrul Pericolelor pentru proprii pietoni-consumatori.

     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel