Celebrul designer Paco Rabanne a murit - Video

Celebrul designer Paco Rabanne a murit
Celebrul designer Paco Rabanne a murit

Creatorul de modă franco-spaniol Paco Rabanne, cunoscut pentru creaţiile sale vestimentare în nuanţe metalice, unele dintre cele mai bine vândute parfumuri din lume şi pentru colecţii inspirate din epoca spaţială a anilor 1960, a murit la vârsta de 88 de ani în Portsall, un oraş din regiunea franceză Bretania, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Paco Rabanne s-a născut la 18 februarie 1934, la Pasaia, Spania. Cariera în domeniul modei şi-a început-o realizând bijuterii pentru case consacrate precum Balenciaga, Dior şi Givenchy.

Mama sa era şefă a departamentului de croitorie la Balenciaga. Când a început războiul civil spaniol, împreună cu mama sa a plecat în Franţa. Acolo, a studiat arhitectura la Şcola de Arte Frumoase pe care a absolvit-o în 1964.

În 1965, Paco Rabanne şi-a lansat cariera în domeniul design-ului prezentând o colecţie intitulată "The Unwearables", compusă din 12 rochii printre care s-a aflat şi prima rochie din discuri de plastic legate cu zale metalice.

În 1966, şi-a înfiinţat propria afacere şi a devenit renumit pentru că folosea pentru ţinutele şi schiţele sale ciudate şi în stil Gaudi, materiale precum plastic, hârtie şi metal. Deşi avea studii de arhitectură, el a devenit popular în anii '60 în lumea tendinţelor şi a modei. Multe dintre desenele sale aveau în ele influenţă de arhitect, tocmai acest lucru a făcut ca acestea să se evidenţieze.

VIDEO

Paco Rabanne este cunoscut pentru realizarea unor costume pentru filme între care se remarcă pelicula "Barbarella", un film SF, coproducţie franceză-italiană din 1968 regizată de Roger Vadim. Creaţiile sale sunt purtate de cântăreaţa Mylene Farmer în concertele sale live.

Cântăreaţa Françoise Hardy a fost, de asemenea, un mare fan al hainelor create de Rabanne. Şi alte personalităţi ale acelei perioade între care se află Brigette Bardot, Audrey Hepburn şi Elizabeth Taylor au purtat creaţii semnate de designer, potrivit www.famousfashiondesigners.org.

În anii '70, Paco Rabanne introduce în creaţiile sale ţinute de piele întoarsă artificială, paltoane împletite combinate cu blană şi rochii cu panglici, ciucuri şi pene. În anul 1999, şi-a prezentat ultima colecţie, cea prin care se retrăgea din lumea modei.

Aurelien Teamblay şi Cristophe Decarnin au devenit designerii pret-a-porter ai casei Rabanne, iar Oliver Debias s-a ocupat de linia Paco. Au urmat nume precum directorul de creaţie Rosemary Rodriguez iar apoi designerul de origine africană Patrick Robinson, care au dus mai departe numele celebrei case Paco Rabanne. Patrick Robinson a recreat strălucirile de metal din fâşii de satin metalizat, iar transparenţele de sticlă le-a exprimat în coliere de cristal.

În anul 2005, a expus pentru prima dată schiţe ale sale în cadrul unei expoziţii la Moscova, motivul acestei expoziţii fiind că designerul împlinea o vârstă onorabilă şi acest lucru îl îngrijora, el dorind ca lumea să-i vadă abilităţile ascunse. Schiţele nu au fost văzute până atunci de nimeni, cu o singură excepţie, pictorul Salvador Dali. Unul dintre desene ilustra o scenă inspirată de atacul de la Beslan, iar designerul dorea ca veniturile din vânzarea schiţelor sale să ajungă la femeile din Beslan, potrivit www.famousfashiondesigners.org., citat de Agerpres.

După 2006, numele Paco Rabanne a dispărut treptat de pe catwalk, rămânând exclusiv în zona de parfumuri şi cosmetice. Paco Rabanne a dezvoltat în nenumărate interviuri subiecte legate de vibraţii astrale, experienţe în afara corpului, fiind un pasionat de misticism, astrologie şi ocultism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel