Urmărește emisiunea live


CEDO: Nicolae Mischie trebuie despăgubit de statul român

Nicolae Mischie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi al PSD Gorj, condamnat în 2007 la un an de închisoare cu suspendare pentru introducerea în ţară a unei arme de vânătoare, urmează să fie despăgubit de statul român.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a îngenuncheat din  nou statul român.  CEDO   a notat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Mischie, în condiţiile în care acesta fusese achitat de două instanţe inferioare, fără a audia direct unii martori. Astfel, a constatat CEDO, a fost încălcat articolul 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, ce prevede dreptul la un proces echitabil, informează Mediafax.

Nicolae Mischie trebuie să primească de la statul român daune morale de 3.000 de euro, a decis CEDO.

Fostul preşedinte al CJ Gorj a fost acuzat de contrabandă cu arme după ce fostul prefect de Gorj, Pantelimon Manta, a declarat, în noiembrie 2003, că, în timpul unei vizite oficiale făcute în 1997, în Elveţia, ar fi fost rugat de fostul preşedinte al CJ să îi introducă o parte din armă prin vamă.

Manta a precizat că a refuzat, iar Mischie şi-ar fi trecut singur arma, fără să o declare la vamă. Procurorii gorjeni au deschis o anchetă şi, după două zile, au dispus neînceperea urmăririi penale. Dosarul a fost redeschis ulterior, iar ancheta a fost preluată de procurori bucureşteni şi craioveni, care au retrimis dosarul la instanţă.

Citește și: CEDO MINERIADĂ: Statul român, anchetă defectuoasă a mineriadei din 1990

Judecătorii ICCJ l-au condamnat, în aprilie 2007, pe Nicolae Mischie, la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Magistraţii au dispus şi confiscarea armei respective.

Nicolae Mischie a fost încarcerat în 18 martie 2013, după ce ICCJ l-a condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Mischie a fost anchetat în 2004 şi trimis în judecată de către DNA pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu să îi renoveze vila din Târgu Jiu, moştenită de la o mătuşă, în schimbul facilitării accesului acestuia la o serie de contracte cu unităţile din minerit şi energie.

În mai anul acesta, Mischie a fost eliberat condiţionat, printr-o decizie a Tribunalului Gorj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel