CEDO condamnă Ucraina pentru destituirea unor oficiali după Maidan

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat joi Ucraina pentru destituirea a cinci oficiali în cadrul epurării administraţiei după destituirea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, transmite Reuters.

Magistraţii CEDO au stabilit în unanimitate că o lege promulgată în 2014 de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, cu scopul de a combate corupţia şi de a elimina din administraţie cadrele fostului regim, a încălcat drepturile celor cinci funcţionari.

Aşa-numita lege a "lustraţiei" nu a ţinut cont de comportamentul individual sau de implicarea persoanelor vizate în activităţi anti-democratice, a arătat CEDO.

Lustraţia a fost una din principalele revendicări ale protestatarilor din cadrul mişcării pro-europene Maidan, care şi-a luat numele de la Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti) din Kiev. Poroşenko a folosit legea pentru o campanie de controale împotriva funcţionarilor publici şi a responsabililor politici, reaminteşte AFP.

Trei dintre cei cinci reclamanţi la CEDO au fost destituiţi deoarece deţinuseră posturile în mandatul prezidenţial al lui Ianukovici, între 2010 şi 2014. Altuia i s-a reproşat că nu a depus la timp o declaraţie conform legii lustraţiei, iar ultimului - că a avut funcţii în Partidul Comunist din fosta Republică Sovietică Socialistă Ucraina, din cadrul URSS, înainte de 1991.

Curtea a recunoscut că funcţia publică şi regimul democratic din Ucraina s-au confruntat cu probleme mari sub regimul Ianukovici şi necesitau reforme, însă a observat că domeniul de aplicare al legii lustraţiei a fost foarte extins faţă de alte măsuri cu acelaşi scop din unele state din Europa Centrală şi de Est. Alte reglementări privind lustraţia li se aplicaseră celor care au colaborat cu serviciile de securitate din state totalitare, în timp ce patru dintre reclamanţii ucraineni lucraseră pentru un stat despre care se presupunea că este bazat pe "principii constituţionale democratice".

În acelaşi dosar, CEDO a condamnat Ucraina şi pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, într-un termen rezonabil, pentru trei dintre reclamanţi. Aceştia au contestat destituirea, în instanţe din Ucraina, timp de patru ani şi jumătate.

Conform sentinţei CEDO, guvernul de la Kiev trebuie să plătească fiecăruia din cei cinci despăgubiri în valoare de 5000 de euro pentru daune morale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel