Cea mai mare bibliotecă din Europa, deschisă oficial de Malala Yousafzai

Un proiect ambițios, demarat în urmă cu cinci ani, în care s-au investit 200 de milioane de euro, și-a deschis astăzi porțile pentru cei 3,5 milioane de vizitatori pe care reprezentanții conducerii îi așteaptă în fiecare an. Malala Yousafzai, adolescenta împușcată în cap în Pakistan de către talibanii, a fost cea care a oficiat marți deschiderea celei mai mari biblioteci din Europa, care se află la Birmingham, Marea Britanie.

Marți, 3 septembrie, în inima orașului Birmingham, în Marea Britanie, s-a inaugurat cea mai mare bibliotecă publică din Europa, care cuprinde un amfiteatru, grădini pe acoperiș și numeroase săli de lectură.

Deschiderea oficială a fost făcută de către Malala Yousafzai,  adolescenta pakistaneză în vârstă de 15 ani, care a fost împuşcată în cap de talibani în data de 9 octombrie, aceștia dorind să o pedepsească pentru ieşirile publice prin care milita pentru dreptul la educaţie al fetelor.

Ea a fost tratată la Spitalul Regina Elisabeta din Birmingham și acum locuiește în oraș.

La deschiderea oficială a noii biblioteci, Malala Yousafzai, adresându-se publicului, a spus că se simte foarte mândră că această clădire a fost proiectată de o femeie și că Birmingham este acum a doua casă a ei după "iubitul Pakistan", amintind că aici s-a trezit la viață, după ce a fost împușcată, relatează BBC.

"Această bibliotecă va continua să lumineze generațiile viitoare", a mai spus adolescenta, adăugând că "Un oraș fără cărți într-un oraș fără o bibliotecă este ca un cimitir".

Proiectat de arhitecții olandezi din cadrul fimei Mecanoo și beneficiind de consultanță din partea ingineriilor firmei Buro Happold, noua bibliotecă din Birmingham, desfășurată pe zece etaje, impresionează printr-un design modern și nonconformist.

Clădirea, care are o suprafață de 35.000 metri pătrați și va necesita un consum de energie mai mic cu 50% comparativ cu vechea clădire a bibliotecii, găzduiește o colecție de un milion de volume: cărți rare, volume pentru copii, arhive cinematografice, dar și o sală dedicată lui William Shakespeare. De asemenea, în noul sediu al bibliotecii se găsesc peste 200 de calculatoare unde publicul poate avea acces, săli de teatru, precum și o sală de expoziție, scrie inhabitat.com.

Potrivit estimărilor conducerii, noua bibliotecă ar putea fi vizitata de 3,5 milioane de persoane în fiecare an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel