Ce se întâmplă cu cazurile penale și civile ale lui Trump acum că a fost reales

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Niciodată până acum "un inculpat" nu a fost ales în cea mai înaltă funcție a Americii.

Alegeri prezidentiale 2024

Donald Trump a fost reales la Casa Albă, dar într-o ipostază unică. Momentan acesta este "un inculpat", cum l-au descris cei de presa americană democrată, care așteaptă pronunțarea sentinței în cazul plăților pentru a cumpăra tăcerea (cazul Stormy Daniels), în New York, și care încă încearcă să evite alte acuzații în cazuri statale și federale.

Este o situație unică pentru el. Niciodată până acum un inculpat nu a fost ales în cea mai înaltă funcție a națiunii, la fel cum niciun fost președinte nu fusese acuzat penal până anul trecut.

Trump a afirmat de mai multe ori că intenționează să-l concedieze pe procurorul special Jack Smith și să oprească procesele federale împotriva sa legate de încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 și de gestionarea incorectă a documentelor clasificate.

„A fost clar avantajos să insiste agresiv pentru amânarea acestor procese cât mai mult posibil,” a declarat Jessica Levinson, profesoară de drept constituțional la Facultatea de Drept Loyola.

Între timp, un judecător din New York urmează să pronunțe sentința pentru președintele ales în această lună, după ce a amânat pedeapsa înainte de Ziua Alegerilor pentru a evita orice aparență de influențare a rezultatului cursei prezidențiale. Totuși, avocații lui Trump sunt așteptați să ceară judecătorului o nouă amânare a sentinței acum că el este președintele ales.

Trump s-a declarat nevinovat în toate acuzațiile. Iată ce trebuie să știți despre cele patru cazuri penale:

Sentința din New York  

Trump este programat să se prezinte într-o instanță din New York pe 26 noiembrie pentru a primi o sentință după condamnarea sa de la începutul acestui an pe 34 de capete de acuzare de falsificare a documentelor contabile, pentru a acoperi o plată de cumpărare a tăcerii efectuată în timpul campaniei din 2016 către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, care a susținut că a avut o relație cu președintele ales. (Trump neagă relația.)

Dacă această sentință va avea loc rămâne încă o întrebare deschisă.

Judecătorul Juan Merchan și-a stabilit ca termen limită data de 12 noiembrie pentru a decide dacă va anula condamnarea, în urma deciziei Curții Supreme din această vară, care acordă un anumit grad de imunitate prezidențială unui președinte. Dacă Merchan va face acest lucru, acuzațiile ar fi respinse, iar Trump nu ar primi o sentință.

Însă, dacă judecătorul decide să mențină condamnarea, se așteaptă ca avocații fostului președinte să îi ceară lui Merchan să amâne sentința lui Trump pentru a putea face apel. Iar dacă această cerere nu va fi aprobată, avocații săi plănuiesc să conteste decizia privind imunitatea la instanțele de apel de stat și, posibil, până la Curtea Supremă a SUA, pentru a solicita amânarea sentinței până când toate apelurile vor fi soluționate, proces care ar putea dura luni de zile.

În cazul în care Merchan va merge mai departe cu sentința, Trump ar putea fi condamnat la o pedeapsă de până la patru ani de închisoare, dar judecătorul nu este obligat să îl condamne la închisoare și ar putea impune o pedeapsă mai ușoară, precum supraveghere, arest la domiciliu, muncă în folosul comunității sau o amendă.

Orice sentință va fi, desigur, complicată de faptul că Trump urmează să preia mandatul pe 20 ianuarie 2025. Avocații lui Trump probabil vor structura apelurile pentru a ridica probleme constituționale privind posibilitatea ca un judecător de stat să condamne un președinte ales, ceea ce ar putea bloca acest caz în instanțe pentru ani de zile.

Fiind un caz de stat, Trump nu are puterea de a se grația singur anul viitor după ce va depune jurământul.

Cazurile federale din Washington și Florida

Victoria electorală a lui Trump pare să aibă cel mai mare impact asupra celor două cazuri penale federale intentate împotriva sa de către Smith, în Washington DC și Florida.

De când au fost deschise în 2023, strategia juridică principală a lui Trump a fost să amâne procesele până după alegeri, astfel încât, dacă ar fi ales, să îl poată concedia pe Smith, ceea ce ar pune capăt celor două cazuri. La sfârșitul lunii octombrie, fostul președinte a declarat că ar lua o astfel de măsură fără ezitare.

„Oh, este atât de ușor. Este atât de ușor,” a spus Trump, întrebat de gazda radio conservatoare Hugh Hewitt dacă ar „acorda grațiere” sau „l-ar concedia pe Jack Smith” dacă ar fi reales.

„L-aș concedia în două secunde,” a spus Trump.

Concedierea lui Smith ar permite Departamentului de Justiție și procurorului general numit de Trump să ia măsuri pentru a renunța la acuzațiile împotriva sa și să pună capăt proceselor.

Însă, până la Ziua Inaugurării, pe 20 ianuarie, Smith are timp să evalueze opțiunile privind aspecte pe care departamentul nu le-a mai întâlnit niciodată.

Un prim obstacol este dacă Oficiul de Consiliere Juridică al Departamentului de Justiție consideră că un președinte ales beneficiază de aceeași protecție legală împotriva urmăririi penale ca un președinte în funcție. Această orientare ar stabili următorul curs de acțiune, au declarat pentru CNN persoane informate pe acest subiect.

Smith nu dorește să închidă activitatea înainte de a primi ordin să o facă sau de a fi forțat să demisioneze de către Trump, conform surselor CNN.

Conform legislației federale, Smith trebuie să furnizeze un raport confidențial privind activitatea biroului său către procurorul general înainte de a părăsi funcția.

În cazul din Washington, DC, Smith l-a acuzat pe Trump pentru eforturile sale de a anula pierderea alegerilor din 2020. Procesul a fost amânat luni întregi, deoarece Trump a cerut instanțelor federale să-i acorde imunitate prezidențială, iar în iulie Curtea Supremă a emis o decizie istorică care a stipulat că el beneficiază de o anumită imunitate în fața urmăririi penale.

Judecătorul federal care supraveghează procesul decide acum cât din conduita lui Trump, aflată în centrul cazului, este protejată de imunitate, după ce procurorii și-au prezentat luna trecută argumentele pentru care decizia nu ar trebui să afecteze cazul.

Procese civile

Fostul președinte se apără, de asemenea, într-o serie de procese civile, inclusiv cele legate de rolul său în atacul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021, două cazuri de defăimare intentate de E. Jean Carroll și un caz de fraudă civilă deschis de procurorul general al statului New York, în care Trump a fost obligat să plătească aproape 454 de milioane de dolari în daune.

În septembrie, instanțele de apel de stat și federale din New York au audiat argumentele în două dintre apelurile civile ale lui Trump.

Trump a pierdut două procese de defăimare intentate de Carroll în 2023 și 2024 în instanța federală, după ce un juriu l-a găsit vinovat de abuz sexual asupra fostei jurnaliste și de defăimarea ei ulterioară. Două jurii i-au acordat lui Carroll despăgubiri de 5 milioane de dolari și 83 de milioane de dolari.

O curte federală de apel a audiat în septembrie apelul lui Trump de a respinge primul verdict în cazul Carroll. Instanța nu a emis încă o decizie.

Mai târziu în aceeași lună, o instanță de apel de stat a audiat argumentele în eforturile lui Trump de a anula hotărârea civilă de 454 de milioane de dolari împotriva sa, în care un judecător a constatat că el, fiii săi adulți și compania sa au umflat în mod fraudulos valoarea activelor lui Trump pentru a obține condiții mai avantajoase la credite și asigurări.

Cei cinci judecători ai instanței de apel s-au arătat deschiși cel puțin la reducerea amenzii aplicate lui Trump, deși nu au emis încă o decizie. Această hotărâre poate fi contestată la cea mai înaltă instanță de apel din New York.

Trump se confruntă, de asemenea, cu procese civile intentate de parlamentari democrați și alții cu privire la rolul său în atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

Este posibil ca toate aceste cazuri să continue să evolueze chiar și în timp ce Trump își exercită al doilea mandat la Casa Albă. Într-o decizie a Curții Supreme din 1997, provenită dintr-un proces civil în care era implicat președintele Bill Clinton la acea vreme, judecătorii au decis în unanimitate că președinții în funcție nu pot invoca imunitatea prezidențială pentru a evita litigiile civile în timpul mandatului, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel