Ce nume poartă românii care își sărbătoresc onomastica de Crăciun

Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Crăciun.

Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului - Crăciun.

Este vorba despre 379.395 de bărbaţi şi 322.305 de femei, potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, transmite Agerpres.

La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Cristian - 325.352 de persoane. Se mai întâlnesc următoarele derivate: Christian - 7.469, Cristi - 11.703, Cristinel - 31.445, Crăciun - 2.551, Crăciunel - 321, Crăciunică - 8, Kristian - 545, Moş - 1.

Dintre prenumele feminine, cel mai des întâlnit este Cristina - 287.015 persoane. Alte prenume în rândul femeilor sunt: Cristiana - 26.952, Cristinela - 766, Crăciuneasa - 1, Crăciunică - 45, Crăciuniţă - 130, Kristiana - 167, Kristina - 743, Krisztina - 6.486.

CITEȘTE ȘI: Mesaje de Crăciun: „Moș Crăciun vine cu daruri numai dacă nu stai prin baruri!” și alte urări de trimis prin SMS

VEZI ȘI: Obiceiuri şi superstiţii de Crăciun. Cum e sărbătorit în regiunile ţării

Sărbătoarea Crăciunului înseamnă, la nivel mai general, timp petrecut cu familia, petreceri, cadouri, bucurie, însă există unele obiceiuri care variază în funcţie de ţară şi de istoria fiecărui popor. Lingviştii nu s-au pus de acord cu privire la originea cuvântului "Crăciun". Unii spun că ar fi moştenit din latinescul "creationem", "creaţie" sau "naştere", alte izvoare istorice sugerează că la originea sa se află un cuvânt mult mai vechi, tracic, de dinainte de romanizarea Daciei. Alţi specialişti spun că ar proveni din slavă. Cel puţin opt sensuri diferite au fost asociate acestui cuvânt de-a lungul timpului.

Crăciunul este şi o perioadă a tradiţiilor şi superstiţiilor transmise din generaţie în generaţie. În toate zonele istorice ale României, în centrul sărbătorilor de iarnă se află familia şi credinţa într-un an mai bun şi mai prosper.

În seara de Ajun, casele sunt curate şi pregătite în aşteptarea colindătorilor. Colindul este cel mai larg răspândită tradiţie de Crăciun, alături de împodobirea bradului, transmite Mediafax.

Citește continuarea articolului AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel