CCR - SESIZARE: Cheltuieli fără limită

ccr sesizare
ccr sesizare

Perioadă foarte aglomerată pentru judecătorii Curţii Constituţionale care trebuie să răspundă la numeroase sesizări. 

Curtea Constituţională a României va trebui să se pronunţe pe o nouă sesizare venită, de data aceasta, de la PNL. Liberalii vor ataca din nou legea prin care "PSD legalizează finanţarea fără limită" a campaniilor electorale, a afirmat joi deputatul liberal Gabriel Andronache. 

"PSD a călcat în picioare deciziile CCR pentru a putea cheltui, în mod nelegal şi fără limită, bani în viitoarele campanii electorale. Astfel, a modificat Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, în sensul ca sumele cheltuite ilegal sau peste plafonul legal să nu mai fie confiscate. PSD a menţinut numai o amendă modică pentru ilegalităţile săvârşite în campania electorală", susţine deputatul. 

[citeste si]

Liberalii acuză PSD că ignoră decizia CCR

Potrivit acestuia, Curtea Constituţională, prin decizia nr. 718/2017, a declarat legea neconstituţională în ansamblul său, arătând că "situaţia determinată de constatarea neconstituţionalităţii legii în ansamblul său (...) are un efect definitiv cu privire la acel act normativ, consecinţa fiind încetarea procesului legislativ în privinţa respectivei reglementări".

De aceea, "opţiunea legiuitorului de a legifera în materia în care Curtea Constituţională a admis o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la o lege în ansamblul său presupune parcurgerea tuturor fazelor procesului legislativ prevăzut de Constituţie şi de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului". 

Liberalul acuză PSD că ar fi continuat procedura legislativă după decizia CCR şi a adoptat din nou legea declarată anterior neconstituţională în ansamblul său. 

"Practic PSD vrea să demonstreze că o lege neconstituţională poate intra în vigoare. O astfel de sfidare a CCR nu a mai existat până în prezent din partea majorităţii parlamentare. Urmare a acestei situaţii, PNL nu va rămâne indiferent la încălcarea Constituţiei şi va ataca la CCR această lege care ne dă liber la cheltuieli nelegale în campania electorală", arată deputatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel