Cazul în care se schimbă situația coaliției PNL - PSD. Bogdan Chirieac: Nu putem exclude nimic. Primul lucru pe care-l recunoaște Marcel Ciolacu

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre ”prietenia” dintre liderii PSD și PNL, dar și soluția pe care o vede alianța pentru alegerile prezidențiale.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat alianța politică dintre PSD și PNL, în contextul alegerilor din iunie, dar mai ales a celor prezidențiale, din septembrie, și generale, din decembrie, care ar putea să fie direct legate de rezultatele de la Primăria București, unde alianța l-a aruncat în ”luptă” pe medicul Cătălin Cîrstoiu, care se află în competiție cu actualul edil, Nicușor Dan, și primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, cei mai cunoscuți dintre candidații la PMB.

”Sunt două situații. Probabil că PSD și PNL vor merge cu candidat comun, dacă domnul Cîrstoiu va câștiga Primăria Generală, iar alianța va lua peste 50% la europarlamentare. Probabil că vor merge cu un candidat comun, cel mai probabil domnul Marcel Ciolacu. În cazul în care, în cazul probabil în acest moment, în care Cătălin Cîrstoiu nu va câștiga primăria, sunt trei săptămâni de campanie și domnia sa tot nu se vede, în cazul în care onorabila alianță o să ia undeva la 40-42% la europarlamentare, probabil că după 9 iunie se schimbă puțin situația. Și fiecare dintre cele două partide mari va avea candidat propriu la prezidențiale.

Deci aceste alegeri sunt extrem de importante pentru toamnă, pentru prezidențiale, și iarnă, pentru parlamentare. Dacă se merge cu un candidat comun, cel mai probabil acela va intra în turul doi cu George Simion și candidatul alianței va avea prima șansă la prezidențiale și probabil când vor fi alegerile parlamentare, tot pe listele comune”, a explicat analistul politic Bogdan Chirieac la România TV.

Chirieac: Ei au ținut alianța unită, prietenia lor

Întrebat dacă social democrații și liberalii se vor ”înțelege ușor” cu privire la cine va fi pe listele comune, Chirieac a punctat că lucrurile sunt mai clare decât la europarlamentare, deoarece ”fiecare dintre cele două partide va ocupa o funcție importantă în stat. Unul de președinte, unul de prim-ministru. Eu cred că da, fiindcă în toate momentele dificile ale acestei alianțe, l-ați văzut și pe Mihai Tudose, care are vorbele la el, și pe Rareș Bogdan, care și el știe să vorbească.

I-ați văzut mână-n mână, umăr la umăr acum. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dincolo de viața politică, sunt prieteni. S-a dovedit acest lucru, ei au ținut alianța unită, prietenia lor. Mă gândesc că și pentru prezidențiale vor găsi o soluție. Probabil, astăzi, este mai bine plasat pentru această funcție Marcel Ciolacu, dar nu putem exclude nimic în acest sens. (...)

PNL nu va fi îndemnat la nicio mișcare nesăbuită, fiindcă Nicolae Ciucă ar urma să fie primul ministru al României și asta i-ar conveni lui Marcel Ciolacu. Adică, cu PSD la guvernare, cu un premier cu care se înțelege foarte bine și cu un program comun. L-ați auzit pe Marcel Ciolacu. România are nevoie de construcție și chiar are (n.r. parte de ea). Primul lucru pe care îl recunoaște și domnul Ciolacu este reforma profundă a statului român, putred”, a mai spus Bogdan Chirieac.

Citește și: Bogdan Chirieac, despre șansele lui Piedone la Primăria București. Zarurile încă nu au fost aruncate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel