Cartelul Jalisco Nueva Generación revendică asasinarea a 19 oameni în vestul Mexicului

Cartelul Jalisco Nueva Generación (CJNG), condus de Nemesio Oseguera Cervantes 'El Mencho', a revendicat asasinarea joi a 19 persoane ale căror cadavre au fost abandonate în trei zone din municipiul Uruapan, în statul vestic mexican Michoacán, transmite EFE.

Potrivit procurorilor, într-una din aceste zone a fost găsit un mesaj de revendicare a multiplelor crime din partea CJNG şi de ameninţare la adresa altei grupări, autointitulate Los Viagras, braţul înarmat al cartelului La Nueva Familia Michoacana.

Conform sursei citate, aceste două carteluri îşi dispută controlul operaţiunilor ilegale în Michoacán şi zonele limitrofe cu statele Guanajuato, Jalisco, Estado de México, Colima şi Querétaro.

Guvernatorul din Michoacán, Silvano Aureoles, a anunţat că administraţia sa va lucra în coordonare cu cea prezidenţială pentru a acţiona contra grupărilor de narcotraficanţi care operează în respectivul stat.

Uruapan este o localitate situată într-o zonă cu păduri propice construcţiei de laboratoare clandestine de droguri sintetice, care pot avea un cost pe kilogram între 5.000 şi 8.000 de dolari în Statele Unite.

Statul are de asemenea 470 de km de litoral la Pacific, unde autorităţile federale au descoperit cantităţi importante de cocaină din America de Sud.

Recent, agenţia antidrog din SUA (DEA) a dezvăluit că 'El Mencho', considerat narcotraficantul cel mai puternic de la căderea lui Joaquín 'El Chapo' Guzmán, se ascunde în munţi din statele Michoacán, Jalisco şi Colima.

Potrivit Parchetului General al Republicii, liderul CJNG este născut în municipiul Aguililla, din regiunea Tierra Caliente din Michoacán, aflat la doar 50 km de Uruapan.

În iunie, preşedintele mexican a ordonat desfăşurarea în Michoacán a sute de agenţi din recent constituita Gardă Naţională, într-o încercare de a stopa valul de violenţă, care în această regiune datează de mai bine zece ani.

Pe 6 septembrie 2006, narcotraficanţi din cartelul La Familia Michoacana au aruncat capetele a cinci bărbaţi pe un ring de dans al unui bar din Uruapan, lăsând şi un mesaj de avertisment către o grupare rivală.

Se consideră că acest incident a fost declanşatorul insecurităţii din zonă, care nu s-a diminuat.

În Mexic, în primul semestru al anului, s-au înregistrat 17.138 omoruri, ceea ce înseamnă o medie de 95,2 asasinate pe zi, în creştere cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, când s-au raportat 15.973 cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel