Cap de cal de bronz din Imperiul Roman, descoperit pe terenul unui fermier

Un fermier german va primi o sumă de 773.000 de euro pentru un cap de cal din bronz datând din timpul Imperiului Roman, pe care l-a descoperit pe pământul său în urmă cu aproape un deceniu, a decis vineri un tribunal.

Judecătorul a fost de acord cu evaluarea capului de cal - care făcea parte dintr-o statuie ecvestră a împăratului roman Octavian Augustus - realizată de un expert, care i-a estimat valoarea la 1,6 milioane de euro. Arheologii au dezgropat capul de cal din bronz în 2009 pe terenul fermei bărbatului din landul german Hessa, căruia i-a fost transferat apoi dreptul de proprietate asupra descoperirii.

Legea prevede ca proprietarul terenului să fie compensat cu circa jumătate din valoarea fragmentului de statuie, dar bărbatul şi autorităţile din landul Hessa nu s-au putut înţelege în privinţa valorii compensaţiei. Judecătorul a apreciat că evaluarea independentă de 1,6 milioane de euro pare întemeiată, fiind bazată pe preţurile vânzărilor la licitaţie ale unor obiecte de un calibru similar. Experţii au descris descoperirea ca fiind de 'clasă mondială'. Capul de cal din bronz a fost restaurat şi se aşteaptă ca, în cele din urmă, să fie expus în fortul roman Saalburg din Bad Homburg, tot în landul Hessa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel