Canada a trimis două nave de război în Marea Baltică

Canada: Rusia la G20, un piroman la o reuniune a pompierilor / Foto Pexels
Canada: Rusia la G20, un piroman la o reuniune a pompierilor / Foto Pexels

Canada a trimis duminică două nave de război în Marea Baltică şi în Atlanticul de Nord şi care s-au alăturat celor două fregate aflate deja în regiune pentru a întări flancul estic al NATO ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP. 

Navele HMC Kingston şi Summerside vor fi desfăşurate timp de patru luni în cadrul unor măsuri de descurajare în Europa Centrală şi de Est, lansate după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, a anunţat Marina canadiană într-un comunicat.

Navele vor participa la exerciţii subacvatice de îndepărtare a minelor și...

În octombrie, navele vor participa la exerciţii subacvatice de îndepărtare a minelor şi vor menţine un nivel ridicat de pregătire care le va permite să răspundă rapid şi eficient în sprijinul oricărei operaţiuni NATO, a precizat sursa citată.

HMCS Halifax şi Montreal urmează să revină în iulie de la operaţiunea Reassurance, care vizează să descurajeze Rusia în orice intervenţie în ţările Europei Centrale şi de Est şi care este cea mai amplă din punct de vedere al efectivelor condusă de Canada în Europa în ultimul deceniu.

Citește și - Liderii G7, glume pe seama lui Vladimir Putin. "Ne păstrăm sacourile?" - Video

Liderii statelor membre G7 s-au amuzat duminică pe seama lui Vladimir Putin. Aceștia au glumit pe seama imaginii virile afişate în mod voluntar de preşedintele rus Vladimir Putin, întrebându-se dacă pot să-şi scoată sacoul - sau chiar mai mult - în deschiderea summitului G7 în Germania, relatează Agerpres, citând AFP.

"Ne păstrăm sacourile? Sau le scoatem?", a întrebat premierul britanic Boris Johnson, aşezându-se la masa de lucru din castelul Elmau, în Germania, unde cancelarul Olaf Scholz este gazda summitului G7, care grupează SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Japonia, la reuniune participând şi conducerea UE.

Premierul canadian , Justin Trudeau, a sugerat să se aştepte momentul şedinţei foto oficiale pentru a-şi scoate sacourile, dar Boris Johnson a replicat: "Trebuie să arătăm că suntem mai puternici decât Putin!". Iar gluma lui a generat altele.

Trudeau: Avem dreptul la o demonstraţie de echitaţie cu torsul gol



"Avem dreptul la o demonstraţie de echitaţie cu torsul gol", a continuat Trudeau, referindu-se la o faimoasă fotografie a lui Vladimir Putin călare, cu bustul gol, din 2009. Vezi FOTO AICI.

"Echitaţia este un lucru bun", a replicat sobră Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, singura femeie la această reuniune, aparent fără să se pronunţe asupra problemei vestimentare în sine.

"Trebuie să le arătăm pectoralii noştri.", a insistat apoi Boris Johnson.

Participanţii la summit s-au urcat ulterior pe podium pentru tradiţionala fotografie de familie, rămânând în cele din urmă în costum şi scoţându-şi doar cravate. 

Summitul G7. Noi sancţiuni împotriva Rusiei şi un apel la unitate 

Liderii ţărilor G7 (Grupul celor şapte cele mai industrializate ţări din lume) au dat tonul întâlnirii lor, consacrate pe larg războiului din Ucraina, anunţând duminică extinderea sancţiunilor împotriva Moscovei şi lansând un apel la unitate, relatează Agerpres, citând  AFP şi Boursorama. Acesta este primul semnal de susţinere pentru Ucraina al reuniunii G7 care a început la miezul zilei în Alpii bavarezi.

"Împreună, G7 va anunţa că vom interzice importurile de aur rusesc, o sursă de export majoră pentru Rusia, ceea ce o va priva de miliarde de dolari", a indicat pe Twitter preşedintele american Joe Biden.

În aşteptarea unui anunţ colectiv la finalul reuniunii marţi, Washingtonul, Londra, Ottawa şi Tokyo au şi anunţat deja un embargo asupra aurului nou extras în Rusia, fără a-l viza pe cel deja vândut.

"Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruşi şi vor ataca mersul maşinii de război a lui Putin", a asigurat premierul britanic Boris Johnson, în timp ce Rusia a exportat aur în valoare de aproape 15 miliarde de euro în 2021, potrivit Downing Street.

Franţa este favorabilă acestei măsuri, a anunţat Palatul Elysee, dar a cerut "o coordonare" a G7 în prealabil. Dar guvernul ucrainean cere mai multe sancţiuni, după noi lovituri ruseşti asupra Kievului duminică dimineaţă, un act de "barbarie", aşa cum a denunţat Joe Biden.

În faţa unui risc de "oboseală", evocat de Boris Johnson din partea Occidentului, preşedintele american a lansat un nou apel la unitate a G7 şi NATO în faţa Moscovei.

Vladimir Putin spera "ca, într-un fel sau altul, NATO şi G7 să se divizeze. Dar noi nu am făcut-o şi nu o vom face", a asigurat Biden înaintea unei întrevederi cu cancelarul german Olaf Scholz. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel