Un bunic ucrainean conduce o unitate compusă din oameni de peste 60 de ani împotriva forțelor rusești - Reuters

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @antoniogravante
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @antoniogravante

Unitatea de artilerie mobilă condusă de Oleksandr Taran nu face oficial parte din armata Ucrainei, dar asta nu i-a împiedicat pe oamenii săi să distrugă ținte rusești pe cheltuiala lor.

"Noi... ne descurcăm datorită fondului de pensii," a spus cu un zâmbet ironic comandantul în vârstă de 68 de ani, al cărui nume de cod este "Bunicul".
Unitatea sa voluntară, Lupii Stepici, este formată din zeci de bărbați ucraineni în mare parte de peste 60 de ani, considerați prea în vârstă pentru a fi recrutați, dar care totuși doresc să lupte.

Patrulând în spatele liniei frontului cu lansatoare de rachete montate pe camioane, ei primesc ordine de la comandanții de teren și lucrează cu alte trupe, contribuind la efortul de război în ciuda lipsei de sprijin oficial din partea militară.
Unitatea este finanțată din donații și este echipată cu proiectile defecte pe care le repară singuri, precum și arme capturate de la dușmani. Ambele le sunt livrate de trupele din prima linie.


Când Reuters a vizitat recent baza lor din regiunea sud-estică Zaporizhzhia, aceștia pregăteau rachete de 122 mm Grad, care mai târziu au fost trase de către trupele unei alte unități.

"Comandanții care ne furnizează ținte sunt mulțumiți," a spus un luptător în vârstă de 63 de ani, cu numele de cod "Zorro".


"Ei ne dau mai multe ținte (și) ne ajută cu muniția în orice fel pot."


Taran, comandantul, a spus că unitatea sa a încercat să se alăture oficial armatei Ucrainei pentru a primi direct muniție - și salarii - dar nu a avut succes.
Unitatea include și bărbați mai tineri declarați nepotriviți pentru luptă.


Dorință și capacitate


La mai mult de doi ani de la invazia în întregime a Rusiei, efortul de mobilizare al Ucrainei se confruntă cu o lipsă de entuziasm în scădere. Trupele rusești au avansat în est, iar analiștii spun că lipsa de efective a Ucrainei trebuie să fie abordată. Unii susținători de marcă ucraineni și străini ai efortului de război l-au îndemnat pe Zelenskiy să reducă semnificativ vârsta de mobilizare. La începutul acestei luni, Zelenskiy a aprobat noi măsuri care permit armatei să convoace mai multe trupe și să strângă sancțiunile pentru evaziune. De asemenea, a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

Taran, care luptă de la declanșarea războiului de către Moscova în 2014, a spus că constrângerea ar fi puțin probabil să înlocuiască entuziasmul autentic al unui potențial recrut. "Lovește-l cu un băț dacă vrei, dar el nu va lupta," a spus el. "Dacă o persoană vrea, poate să meargă înainte timp de 100 de ani să-și îndeplinească sarcinile și să distrugă dușmanul."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel