Buget SUA, ACORD: 1300 de miliarde de dolari. Zidul cu Mexicul, TĂIAT de pe listă

Liderii republicani şi democraţi din Congresul Statelor Unite au anunţat miercuri un acord privind finanţarea cheltuielilor federale pe anul fiscal 2018, evitând astfel un nou blocaj al administraţiei, care urma să se producă vineri, informează AFP şi Reuters. Mai întâi Camera Reprezentanţilor, apoi Senatul trebuie să voteze până vineri la orele 24 legea negociată timp de câteva săptămâni. 

Cheltuielile prevăzute sunt de aproape 1300 de miliarde de dolari, din care 700 de miliarde în domeniul militar, iar 591 de miliarde pentru restul guvernului. Anul fiscal se încheie în 30 septembrie. 

Ambele partide politice au făcut concesii majore. Republicanii sunt mulţumiţi că au reuşit să asigure cea mai mare creştere bugetară din ultimii 15 ani pentru apărare, de circa 80 de miliarde de dolari. În schimb, au fost nevoiţi să renunţe la cea mai mare parte din proiectul preşedintelui Donald Trump de a ridica un zid la frontiera cu Mexicul: din cele 25 de miliarde de dolari cerute la un moment dat de Casa Albă, s-au alocat doar 641 de milioane de dolari, pentru câteva zeci de kilometri de bariere, de tipul deja existent, care este singurul admis conform proiectului de lege. 

Buget mărit pentru serviciile de informații 

Textul convenit prevede un surplus de 307 milioane de dolari peste bugetul solicitat de administraţie pentru serviciile de informaţii, în vederea contracarării atacurilor cibernetice din partea Rusiei, la alegerile parţiale pentru Congres din noiembrie. 

De la începutul lui 2017, controversele asupra bugetului au fost rezolvate doar prin măsuri temporare, iar de două ori administraţia a fost blocată pentru scurt timp din cauza lipsei de finanţare, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel