Românii au descoperit de un deceniu brânza Emmental, adusă în marile lanțuri de magazine de producători din Germania, Polonia sau Olanda.
Asemănătoare cașcavalului, este o brânză tare, maturată din lapte integral, de vacă, nepasteurizat, cu gust ușor dulceag, având aromă de nuci și găuri caracteristice, asemănătoare celor din șvaițer.
Dacă Elveția va avea câștig de cauză nu se va mai putea comercializa acest produs sub denumirea de brânză Emmental. La fel ca în cazul șampaniei, care poate fi numită așa doar dacă e produsă din struguri culeși din regiunea Champagne, din Franța. Dacă nu, vorbim de vin spumant.
Emmental este o regiune din Elveția, iar guvernul de la Berna vrea să protejeze denumirea brânzei atestată încă din secolul XV.
Austria, care produce 14.000 de tone de brânză Emmental pe an, se va opune, împreună cu Germania, Polonia, Franța și Olanda, alături de Comisia Europeană, a anunțat ministrul Agriculturii, Norbert Totschnig (ÖVP), potrivit publicației DerStandard.
Comisia Europeană, care a respins cererea pentru o denumire de origine pentru brânza Emmental, a fost reclamată de statul elvețian la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Brânza Emmental, sau Emmentaler, este protejată ca denumire de origine de legislația elvețiană, din 2024. Totuși, această reglementare nu se aplică Uniunii Europene.
Argumentele Comisiei Europene sunt că denumirea Emmental a fost folosită de mai bine de o sută de ani pentru a desemna un tip de brânză, nu o regiune. La fel ca în cazul brânzei tip „gouda” sau „camembert”, denumire pe care o pot folosi toți producătorii din lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News