Botoşani:Localităţile cu cetăţeni ucraineni şi moldoveni existenţi doar pe hârtie au avut cea mai scăzută prezenţă la urne

Cele două secţii de votare care au fost înfiinţate, în premieră, în localităţile Vârfu Câmpului şi Ripiceni din judeţul Botoşani, pe fondul unei creşteri semnificativă a numărului de cetăţeni de origine ucraineană sau moldovenească, au avut cele mai scăzute prezenţe la urne, scrie Agerpres.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă, la Secţia de votare 403 din localitatea Vârfu Câmpului prezenţa la urne a fost de doar 13,72%, în condiţiile în care niciun cetăţean de origine ucraineană care şi-a stabilit domiciliul în pe raza acestei comune nu s-a prezentat la vot.

"Situaţia apărută confirmă că aceşti cetăţeni de origine ucraineană sunt doar pe hârtie. Să faci o secţie de votare în plus este o chestiune inutilă şi chiar se cheltuiesc nişte bani aiurea. Voi face o sesizare în sensul acesta", a declarat, marţi, pentru AGERPRES, primarul comunei Vârfu Câmpului, Maria Huţu.

Pe listele electorale permanente din această comună au fost trecuţi la alegerile prezidenţiale 1.684 de cetăţeni români de origine ucraineană, ceea ce a determinat autorităţile să constituie, potrivit legii, o nouă secţie de votare.

O situaţie similară se înregistrează în localitatea Ripiceni, acolo unde populaţia a crescut cu aproximativ 1.500 de persoane pe fondul obţinerii cetăţeniei române de către tot atâţia cetăţeni din Republica Moldova. Ca urmare, Primăria a fost nevoită să solicite înfiinţarea unei noi secţii de votare, iar Instituţia Prefectului a aprobat constituirea Secţiei de votare 348.

Prezenţa la vot în această nouă secţie a fost de doar 11,29%, confirmând şi ea că aceşti cetăţeni moldoveni există în Ripiceni doar pe hârtie. Practic, din 1399 de alegători înscrişi în listele permanente s-au prezentat la urne doar 152, aţi 15 votând pe liste suplimentare.

La nivelul judeţului Botoşani, numărul de secţii de votare a fost de 427, cu două mai mult decât la alegerile europarlamentare din luna mai. Numărul secţiilor a fost suplimentat ca urmare a creşterii populaţiei din comunele Vârfu Câmpului şi Ripiceni.

Prezenţa la vot la nivel judeţean a fost de 41,67% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel