Bode: Credeți că Rusiei nu-i convine că România nu e integrată pe deplin? Îi convine!

Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut primele declarații după ce România nu a intrat în Spațiul Schengen.

„Cuvinte precum unitate, încredere, solidaritate sunt des folosite atunci când încercăm să definim principiile de funcționare ale Spațiului Schengen. Astăzi, aceste principii au fost călcate în picioare. (...) Nu e un vot împotriva României, un vot împotriva Uniunii Europene în ansamblul său, ci împotriva unității noastre, de care unii actori, din păcate, non UE se pot bucura”, a spus ministrul Lucian Bode, joi seară.

„României i s-au făcut multe nedreptăți în istorie. De cele mai multe ori, la realizarea acestora a pus umărul Rusia. Simțim că Rusia e pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României”, a subliniat Lucian Bode.

„Vreți să fiți mai explicit cu Rusia?“, a întrebat o jurnalistă. „Am spus actori non-UE și văd că se bucură. Credeți că Rusiei nu-i convine de minune că România nu este integrată pe deplin în spațiul Uniunii Europene? Îi convine!“, a mai spus Lucian Bode.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a precizat că este profund nedreaptă opoziţia Austriei în Consiliul JAI de joi în care a fost dat votul privind aderarea României la Schengen. 

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Citește și...

Ionuţ Stroe (PNL): Decizia JAI şi mai ales votul Austriei creează un precedent periculos la nivelul UE

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a spus, cu privire la aderarea României la Schengen, că „decizia Consiliului JAI şi mai ales votul Austriei creează un precedent periculos la nivelul UE”.

„Votul de astăzi din Consiliul JAI este o nedreptate la adresa României. Poziţia Austriei nu a ţinut cont de realităţile obiective ale comunităţii europene. Niciun argument invocat de Austria pentru votul său nu a avut o fundamentare serioasă şi acest lucru a fost contrazis în repetate rânduri prin date oficiale”, a transmis Ionuț Stroe.

„Decizia JAI şi mai ales votul Austriei creează un precedent periculos la nivelul UE, într-un context regional extrem de sensibil. Este necesar ca acest precedent să fie pus cât mai repede în discuţie la nivelul UE, pentru a identifica mecanismele prin care pot fi evitate poziţiile precum cea a Austriei de astăzi. Comunitatea europeană trebuie să sancţioneze astfel de derapaje şi să stabilească reguli care pun lupta electorală mai prejos de interesul comun al statelor membre”, a scris Ionuţ Stroe pe contul de Facebook.

De asemenea, a mai spus că „România va susţine acest punct de vedere la nivelul UE şi va cere ca el să capete răspuns sub forma unor decizii concrete”.

„Din acest motiv, dar şi din nevoia de a transmite un mesaj cât se poate clar în plan extern, avem nevoie de unitate naţională la nivelul clasei politice. România nu va renunţa la obiectivul de aderare la Spațiul Schengen. Vom continua să facem orice demersuri vor fi necesare pentru ca ţara noastră şi românii să primească respectul cuvenit în Europa”, a conchis Ionuț Stroe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel