Bieloruşii nu mai au voie să plece din ţară. Măsura, luată în interesul "siguranţei naţionale"

Fotografie de la Maryia Plashchynskaya, pexels
Fotografie de la Maryia Plashchynskaya, pexels

Cetăţenii din Belarus nu vor mai avea voie să plece din ţară, conform unui proiect de lege adoptat de deputaţii Adunării Naţionale. 

Autorităţile din Belarus au posibilitatea ca, "în interesul securităţii naţionale", să restrângă temporar dreptul cetăţenilor de a părăsi republica.

Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat miercuri de deputaţii Adunării Naţionale. Documentul armonizează legislaţia în conformitate cu normele decretului prezidenţial "cu privire la emiterea de documente biometrice", a transmis Serviciul de presă al Camerei Reprezentanţilor a Adunării Naţionale a Republicii Belarus.

Potrivit textului proiectului de lege, KGB-ul din Belarus are dreptul de a restricţiona temporar părăsirea ţării de către cetăţenii din Belarus, în interesul securităţii naţionale. De asemenea, el prevede o reglementare suplimentară a procedurii de călătorie în străinătate de către angajaţii structurilor de stat.

Proiectul de lege extinde, de asemenea, posibilităţile pentru străini de a obţine un permis de şedere permanentă în Belarus, în special atunci când dobândesc proprietatea asupra unui spaţiu multifuncţional sau asupra unor spaţii rezidenţiale. În plus, sunt specificate motivele pentru acordarea dreptului la o amânare în vederea recrutării pentru serviciul militar, în mod special se propune reducerea numărului de persoane care primesc o astfel de amânare, scrie Rador. 

Vitali Klitschko, primarul Kievului, anunţă condiţiile de negociere cu Rusia

Vitali Kitschko, primarul oraşului Kiev, a anunţat în ce condiţii Ucraina ar putea sta la masa discuţiilor cu Federaţia Rusă pentru încheierea conflictului. 

"Nu e un război, e un genocid împotriva populației ucrainene. Putin vrea Ucraina, dar fără cetățenii ucraineni! Toată lumea trebuie să înțeleagă asta! Iar acum distruge centralele din Ucraina. Asta înseamnă că își dorește ca oamenii să înghețe de frig", a spus primarul Kievului, citat de Antena3.ro.

"Kievul a fost şi încă este ținta armatei ruse. De aceea avem nevoie de sisteme anti-rachetă, pentru siguranța cetățenilor noștri. Sistemele anti-rachetă sunt foarte importante pentru Ucraina, vă rugăm să ne ajutați!", a declarat el, reiterând apelurile similare ale președintelui Volodimir Zelenski.

Insistând că ucrainenii sunt pregătiți pentru orice scenariu, chiar și pentru cel mai rău, și anticipând că "Putin a pierdut deja războiul", primarul Kievului a arătat și care sunt condițiile în care liderii ucraineni vor negocia pacea cu Rusia.

"Suntem deschiși să negociem, să vorbim de compromis, să vorbim cu Rusia, însă doar când până și ultimul soldat rus va părăsi Ucraina! Suntem gata să vorbim, dar vă rugăm, părăsiți teritoriile noastre!", a concluzionat el.

Emmanuel Macron îl somează pe Putin 'să revină la masa negocierilor

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie "să revină la masa" negocierilor, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu televizat consacrat în mare parte războiului din Ucraina, relatează AFP.

"Astăzi, în primul rând, Vladimir Putin trebuie să pună capăt acestui război, să respecte integritatea teritoriala a Ucrainei şi să revină la masa negocierilor", a spus preşedintele Macron în interviul acordat France 2, dând asigurări că nu doreşte un "război mondial". El a anunţat că Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko va avea "probleme" dacă se implică mai mult în războiul din Ucraina, a avertizat, de asemenea, Macron, notează Agerpres. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel