Biden a nominalizat noii ambasadori în R. Moldova și Turcia. Urmează România

Azi, președintele american Joe Biden a anunțat o listă lungă de 11 nominalizări pentru diverse funcții importante ale administrației sale.

Printre aceste nominalizări sunt două care privesc direct zona noastră geopolitică și geoeconomică, din Europa de Est și regiunea Mării Negre, observă publicația DefenseRomania.

E vorba despre nominalizarea ambasadorului  Kent Doyle Logsdon, pentru funcția de ambasador al SUA în Republica Moldova, și a lui Jeffrey Flake, fost senator republican, pentru funcția de ambasador al SUA în Turcia.


SUA, tot mai interesate de Republica Moldova. Nominalizările de azi ale președintelui Joe Biden prevestesc și nominalizarea viitorului ambasador american în România

Nominalizarea pentru Chișinău a unui diplomat de carieră în SUA și cu extrem de mare plajă relațională la Casa Albă și nu numai, demonstrează importanța pe care o alocă administrația Biden noilor transformări pro-europene și pro-NATO pe care președintele Maia Sandu o are în cadrul strategiei.

Această nominalizare exprimă și începutul pregătirilor nominalizărilor pentru întreaga linie estică, inclusiv țările baltice, Polonia, România sau vestul Balcanilor.

De partea cealaltă nominalizarea senatorului Flake pentru funcția de ambasador al SUA în Turcia reprezintă o opțiune extrem de interesantă întrucât el e cunoscut ca fiind un critic al administrației Trump, el a și votat pentru al doilea proces de suspendare al președintelui Trump.


Prin nominalizarea lui Flake în Turcia, Biden dă un semnal de resetare a relațiilor cu Ankara

A fost cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare, dar un critic dur al măsurilor anti-populiste. Astfel, nominalizarea sa e un mesaj de calmare al dialogului cu Turcia și recalibrarea relațiilor.

Jeffrey Flake reprezintă opțiunea fundamentală de reconstrucție a relațiilor dintre SUA și Turcia.

Cele două nominalizări exprimă fundamentalul interes pentru zonă și aduc un plus de clarificare față de intențiile nominalizărilor care vor veni pentru restul Europei, inclusiv pentru București. 

Surse diplomatice din cadrul Departamentului de Stat consideră că aceste nominalizări anunță și nominalizarea noului ambasador american în România, deși acest lucru nu e așteptat chiar în perioada imediat următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel