EXCLUSIV  BEC REZULTATE parțiale/provizorii prezidențiale 2019. Gheorghe Iancu: Este posibil, pentru că înnebunește lumea

Secție de votare
Secție de votare

Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, a explicat de ce e mai bine ca afișarea rezultatelor la alegerile prezidențiale să fie făcută pentru cele parțiale și finale. 

Profesorul Gheorghe Iancu a declarat, pentru DCNews:

"Vreau să vă spun că rezultatele parțiale, nu provizorii, sunt cele de seara, când se termină alegerile. La 21, 22 sau 24, iar cele definitive sunt cele după ce se citesc toate buletinele de vot. Rezultatele sunt parțiale în sensul că se dau rezultatele fără să fie chiar toate citite. Rezultatele provizorii nu mai sunt publicate, ceea ce este foarte bine. Se vor da la sfârșit. Este posibil, pentru că înnebunește lumea", ne-a declarat Gheorghe Iancu.

"Mai țineți minte ce s-a întâmplat la alegerile din 2009? Oamenii din presă pot să beneficieze de niște informații și să prezinte situații anume. Dar cât privește Autoritatea Electorală, eu m-am înțeles cu ei să înceapă să gândească, dacă mai au curajul să mai dea rezultatele astea parțiale! Atunci, în 2009, au fost rezultatele provizorii într-o anumită direcție (pentru Geoană) și s-a luptat pentru ca să fie în alt fel cele definitive (pentru Băsescu). Deși era puțin probabil să se întâmple chestia asta", a încheiat fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu.

Poziția STS

Potrivit Serviciului de Transmisiuni Speciale, vor fi diferenţe între modul de afişare a rezultatelor la alegerile prezidenţiale faţă de alegerile europarlamentare. STS nu are cerinţe operaţionale pentru publicarea rezultatelor provizorii, iar responsabilitatea publicării datelor aparţine AEP şi BEC. (...) Aplicaţiile dezvoltate de STS permit publicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale cu aceeaşi transparenţă şi vizibilitate ca în cazul alegerilor europarlamentare. Considerăm că nepublicarea rezultatelor provizorii nu asigură acelaşi nivel de transparenţă ca în cazul alegerilor din 26 mai. De asemenea, considerăm că nivelul de transparenţă realizat prin publicarea rezultatelor provizorii trebuie să fie acelaşi pentru toate categoriile de public. În momentul de faţă, nu există cerinţe operaţionale care să permită STS centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul secţiilor de votare, menţionează STS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel