BEC, hotărâre prin care permite desființarea protocolului Alianței PSD-PNL la București, după termen. Bogdan Chirieac: Legile în România sunt făcute pentru a fi încălcate

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre hotărârile Biroului Electoral Central.

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie, deși o hotărâre de Huvern prevede că data-limită era de 21 aprilie. Această decizie ar fi importantă pentru PSD și PNL, după ce au decis retragerea lui Cătălin Cîrstoiu și participarea cu candidați separați – Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL). Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat acest subiect la Antena 3 CNN.

"Avem aceste hotărâri ale Biroului Electoral Central, o hotărâre în care inițial se vorbea și se scria negru pe alb că protocolul de constituire a unei alianțe electorale la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 nu se poate modifica și nici desființa parțial. Fusese depusă doar candidatura primarului Băluță în baza acestui acord, nu putea să fie modificată alianța doar în ceea ce privește Capitala. Așadar, vine și o cerere din partea celor de la PSD-PNL. În documentul semnat de Gabriela Firea și Sebastian Burduja se spune: "Vă înaintăm alăturat acordul privind desființarea protocolului de constituire a alianței PSD-PNL la nivelul Municipiului București". Există această controversă că a fost modificat termenul, că a fost prelungit cumva pentru a-i ajuta pe cei de la PSD-PNL și cu aceste candidaturi după răzgândeala politică pe candidați. Este vreun pericol?", l-a întrebat Berta Popescu pe Bogdan Chirieac.

Bogdan Chirieac: Totul s-a încălcat

"Legile în România sunt făcute pentru a fi încălcate. Deci câtă vreme ai putut să aduci alegerile locale, și vedem, fără nicio rațiune, din septembrie în iunie, când tu nu aveai candidat pentru luna iunie, și ai vrut tu să faci așa, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția, în ciuda faptului că nimeni nu vorbește de europarlamentare, toată lumea vorbește de locale, au existat toate problemele, în ciuda faptului că vor fi doi primari, doi președinți de consilii, unul ales, unul în funcție, vreme de 3 luni de zile, în ciuda faptului că bugetele vor fi epuizate până în septembrie când își vor prelua mandatele noii primari, bugetele localităților unde se schimbă conducerea, deci totul s-a încălcat.

Deci faptul că acum se desființează un protocol al alianței, acum fie vorba între noi, partidele politice au voie să își desemneze candidați pentru Primăria Generală și pentru orice primărie, aici trebuie să aibă acest drept, indiferent de ce și cum. A, că s-au legat la cap cu protocolul, că protocolul ăla se desființează, nu se desființează, nu are nicio relevanță. Legea e făcută pentru a fi încălcată", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel