Băsescu a declarat pentru britanicii de la Financial Times că nu va promulga schimbarea denumirii persoanelor de etnie romă

traian_basescu
traian_basescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că nu va promulga legea privind revenirea la denumirea de ţigan în loc de rom, într-un interviu publicat de Financial Times în ediţia electronică de luni.

„Cred că este o mare greşeală, nu voi promulga niciodată o astfel de lege. O voi trimite înapoi”, a declarat Băsescu pentru FT, adăugând că legea va fi un gest de respingere. Controversata lege, iniţiată de parlamentarul Silviu Prigoană, membru al PDL, presupune interzicerea folosirii termenului de rom în instituţiile din România, înlocuindu-l cu cel de ţigan. Aceasta reflectă frustrarea românilor cu privire la confuzia care se poate face între numele minorităţii rome şi cel al ţării lor, deşi acesta provine din limba romani şi nu are nicio legătură cu România, comentează cotidianul britanic, citat de Mediafax.

„Politicienii ar trebui să se concentreze în schimb pe crearea unor oportunităţi educaţionale mai bune şi a unor modalităţi prin care să arate bogăţia moştenirii culturale a minorităţii rome”, a declarat Băsescu.

Această iniţiativă intervine, de asemenea, într-un moment sensibil pentru România, care speră să adere la zona Schengen anul viitor. Băsescu este îngrijorat că problema romilor ar putea fi folosită în mod nedrept ca pretext pentru amânarea aderării României la acest spaţiu. „A pune pur şi simplu (romii) în avion şi a învinui România, spunând «OK, nu intraţi în Schengen din cauza minorităţii rome», nu este o soluţie”, a declarat preşedintele român. „Am vrea să cooperăm pentru a găsi o soluţie împreună” cu statele europene, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel