Baraj în pericol. Zeci de mii de persoane evacuate

Baraj. Foto cu caracter ilustrativ
Baraj. Foto cu caracter ilustrativ

Peste 25.000 de persoane au fost evacuate din zona unui baraj aflat în construcţie în Columbia. 

Peste 25.000 de persoane au fost evacuate din zona unei hidrocentrale aflate în construcţie în nord-vestul Columbiei. Ruperea barajului ar ameninţa circa 130.000 de locuitori, transmite AFP. 

Avizul de evacuare - o "alertă roşie" - are în vedere patru din cele 12 municipalităţi situate în jurul celui mai mare baraj în construcţie din ţară, Hidroituango, care ameninţă cu inundaţia din cauza unei falii geologice în departamentul Antioquia (nord-vest). 

Construcţia acestei hidrocentrale, vizând să acopere o cincime din nevoile energetice ale Columbiei, a început în 2010, pentru un cost depăşind trei miliarde de dolari. Un lac artificial trebuia iniţial să fie umplut la 1 iulie. 

La începutul lunii mai însă o alunecare de teren a blocat un tunel de deviere a fluviului Cauca, al doilea ca mărime din ţară, care alimentează centrala. Lacul a început ulterior să se umple cu apă în timp ce digul nu este finalizat. 

De la declanşarea stării de urgenţă, la 12 mai, 25.234 de persoane, în principal agricultori, au fost mutaţi în zone sigure. Organismele de salvare nu au precizat numărul total al persoanelor care trebuie deplasate, a anunţat Unitatea naţională de gestionare a catastrofelor (Ungrd) într-un comunicat. 

Mai mulţi locuitori din zonă care se opun proiectului şi sunt sprijiniţi de mişcarea ecologistă Rios Vivos au cerut "adăposturi şi un ajutor umanitar decent" din partea autorităţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel