Barack Obama - Vladimir Putin, discuție telefonică despre relațiile ruso-americane și problemele internaționale

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au purtat, joi seara, o conversaţie telefonică în cursul căreia au abordat relaţiile ruso-americane şi diverse provocări internaţionale, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Barack Obama şi Vladimir Putin "au discutat pe larg despre problemele actuale în relaţiile bilaterale", a anunţat Dmitri Peskov, citat de Mediafax.

De asemenea, cei doi preşedinţi "au făcut un schimb de opinii în legătură cu situaţia din Siria, soluţionarea programului nuclear iranian şi situaţia din estul Ucrainei", a continuat el.

"O atenţie aparte a fost acordată unor probleme complexe legate de lupta împotriva terorismului, în special extinderii influenţei (grupării extremiste sunnite) Stat Islamic în Orientul Mijlociu", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

"Putin şi Obama au convenit să-i însărcineze pe ministrul (rus de Externe Serghei) Lavrov şi pe secretarul de Stat (american John) Kerry să organizeze o reuniune pentru a discuta acest subiect", a precizat el.

Vezi și: Ce a pățit singurul opozant al lui Vladimir Putin din Parlamentul Rusiei

În ceea ce priveşte situaţia din estul Ucrainei, unde un armistiţiu fragil este în vigoare, din 15 februarie, între autorităţile de la Kiev şi separatiştii proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, preşedintele american şi omologul său rus au convenit ca, în viitorul apropiat, secretarul adjunct Victoria Nuland şi ministrul adjunct de Externe Grigori Karasin să ia legătura pentru a evalua implementarea înţelegerilor de la Minsk.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama i-a cerut lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruseşti din estul Ucrainei.

"Preşedintele Obama a reafirmat necesitatea ca Rusia să îşi îndeplinească obligaţiile asumate în Acordul de la Minsk, inclusiv privind retragerea tuturor trupelor şi echipamentului rusesc de pe teritoriul Ucrainei", se arată într-un comunicat al Casei Albe, care a anunțat că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Moscovei.

Totodată, liderii american şi rus "au subliniat importanţa păstrării unităţii celor 'şase' în cadrul negocierilor în curs (în dosarul nuclear iranian), pentru a preveni apariţia armelor atomice în Iran", se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Citește și: Departamentul de Stat al SUA a anunțat ce arme trimite în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel