Vasile Bănescu i-a transmis un mesaj părintelui Calistrat.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al patriarhiei Române, a postat un text pe Facebook în care concluzionează care sunt elementele ce compun cu adevărat „Calea” integrării reale în Biserică.
„Teologia creștină reală nu e flecară și financiară, ci apofatică și trinitară.
Din fericire, spiritul autentic creștin și Ortodoxia nu se recunosc deloc în răstite excese pseudo-teologice.
Teologia apofatică a darului nu are nicio legătură cu guraliva „teologie” a ochiului diavolului, singura care poate fi probabil prestată rentabil și oricât de forestier.
Derapajele stridente de la calea generoasei îngăduințe creștine, smereniei lucide și discreției înțelepte, compromit nedrept în percepția imediată, fie și temporar, inclusiv imaginea de ansamblu a Bisericii, nu doar a celor ce le comit.
Problema cea mai gravă e constituită însă de rudimentara, falsa și la fel de nedreapta înțelegere a Bisericii și a creștinismului însuși de către foarte mulți creștini.
Această problemă a devenit din păcate demult insolubilă (în sensul lămuririi tuturor) și a provocat în timp meditațiile îngrijorate, dar fertile ale unor oameni lucizi care au profețit, scris și avertizat în modernitatea noastră târzie asupra posibilului „sfârșit al creștinătății”, care, desigur, nu înseamnă sfârșitul lumii, al Bisericii sau al prezenței lui Dumnezeu în mijlocul nostru.
În acest context, efortul personal, alegerea cunoașterii și trăirii oricât de firave a Evangheliei, implicarea însoțită de renunțări în rafinarea relației noastre cu ceilalți, slujirea discretă a binelui lor, mărturisirea Adevărului, oricâte costuri ar implica ea, deschiderea ușii lui Hristos în viața noastră, acestea și altele asemenea (nu și zeciuiala, desigur) compun „Calea” integrării reale în Biserică, adevărata comunitate de credință, speranță și dragoste.
Firește, nu e cea mai ușoară cale. Dar merită urmată“, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.
CITEȘTE ȘI - Teodor Baconschi, replică pentru părintele Calistrat: M-a înlemnit!
Părintele Calistrat a sugerat anterior că tinerii căsătoriți ar trebui să dea 10% din darul de nuntă către Biserică, pentru a-L cinsti pe Dumnezeu.
„Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? Că 10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică? Da, ei, acuma, mă ascultă-mă: cât a costat rochia miresei? 2.000 - 3.000 euro da?! cât înseamnă? 150 milioane... cât o costa muzica? 100 de milioane... cât a costat fotograful? 50 de milioane... cât a costat coregrafia? 100 de milioane... cât a costat tot aici? Ce aveți voi? Șampanii, mese, povești? Toată asta? 100 de milioane da, cât costă masa la restaurant? 2 - 300 de milioane.. da, deci vă ridicați undeva aproape la un miliard de investiții cu nunta... Cel puțin 20.000 euro i-ați tocat?
Păi adică eu nu înțeleg un lucru: L-ați luat pe Dumnezeu de prost?! El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a 2-a zi nu mai sunt valabile?! Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit? Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă“, a spus părintele Calistrat.
CITEȘTE ȘI - Părintele Calistrat, după ce Dana Nălbaru a anunțat că s-a pocăit: N-ai părăsit viața publică!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu