Azi, în lume. Știrile zilei de 3 noiembrie

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

DC News vă prezintă cele mai importante știri din lume. 

 

Raport UE: Acţiuni de geopolitică precum invazia rusă din Ucraina alimentează atacurile asupra securităţii cibernetice

Acţiuni de geopolitică precum invazia rusă din Ucraina au dus la înmulţirea şi înăsprirea atacurilor asupra securităţii cibernetice în ultimul an, relevă agenţia UE de securitate cibernetică, ENISA, în raportul său anual, făcut public joi, potrivit Reuters.

Studiul ENISA survine în contextul îngrijorărilor cu privire la rolul actorilor statali şi la diversificarea ameninţărilor la adresa guvernelor, companiilor şi sectoarelor esenţiale precum energia, transportul, băncile şi infrastructura digitală.

Conform acestei agenţii a UE, situaţiile geopolitice, în special invazia rusă din Ucraina, au schimbat paradigma în perioada analizată, august 2021 - iulie 2022.

Exploatarea de către hackeri a unor vulnerabilităţi de software înainte ca informaticienii să aibă şansa să rezolve deficienţele, precum şi dezinformări permise de inteligenţa artificială au dus la atacuri mai dăunătoare şi mai răspândite, cu un impact negativ mai mare, se arată în raport.

"Contextul global actual determină în mod inevitabil schimbări majore în peisajul ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice. Noua paradigmă este conturată de diversitatea tot mai mare de actori care reprezintă o ameninţare", a precizat într-un comunicat directorul executiv al ENISA, Juhan Lepassaar.

Aproximativ 24% din atacurile asupra securităţii cibernetice au avut ca ţintă guverne şi administraţii publice, în timp ce 13% au vizat furnizori de servicii digitale, se menţionează în raport.

Uniunea Europeană a convenit în mai să înăsprească regulile de securitate cibernetică pentru sectoarele esenţiale, companiile fiind solicitate să îşi evalueze riscurile, să notifice autorităţile şi să ia măsuri pentru a face faţă pericolelor, în caz contrar riscând amenzi de până la 2% din cifra globală de afaceri. 

Coreea de Nord a lansat trei rachete spre Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat joi trei rachete, declanşând alerte de raid aerian pe o insulă din apropierea peninsulei coreene şi în Japonia, la o zi după lansarea, fără precedent, a unei serii de rachete care au ridicat tensiunea în regiune, informează AFP.

Potrivit statului major sud-coreean, trei rachete balistice, una cu rază lungă şi două cu rază scurtă de acţiune, au fost lansate joi dimineaţă spre Marea Japoniei.

Sirenele de raid aerian au sunat pentru a doua zi consecutiv pe insula sud-coreeană Ulleungdo, situată la 120 km est de peninsula coreeană, a informat presa locală.

Ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, a clarificat că Japonia nu a fost survolată de una din aceste rachete, contrar informaţiilor difuzate anterior de autorităţi.

Posturile de televiziune japoneze au emis avertismente joi dimineaţă pentru locuitorii din zonele de nord Niigata, Yamagata şi Miyagi, cerându-le să se adăpostească, iar circulaţia trenurilor de mare viteză Shinkansen a fost suspendată pentru scurt timp.

"Bombardarea continuă cu rachete, zi de zi, este un afront şi nu poate fi tolerat", a declarat joi premierul japonez Fumio Kishida.

Pe 4 octombrie, o rachetă balistică nord-coreeană a survolat Japonia pentru prima dată în ultimii cinci ani.

Miercuri, Coreea de Nord a lansat 23 de rachete, dintre care una a încălcat linia limită nordică care extinde pe mare graniţa terestră intercoreeană, rămânând totuşi în apele internaţionale.

Potrivit armatei sud-coreene, a fost prima dată după încheierea războiului, în 1953, când un proiectil nord-coreean a căzut atât de aproape de apele teritoriale sud-coreene.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a calificat acest eveniment drept o "invazie teritorială de facto".

Armata nord-coreeană a efectuat apoi aproximativ o sută de focuri de artilerie în apropierea graniţei intercoreene din estul peninsulei. Sudul a ripostat lansând trei rachete pe mare, în apropierea zonei în care aterizase unul dintre proiectilele nord-coreene.

Această demonstraţie de forţă a regimului de la Phenian vine într-un moment în care Coreea de Sud şi Statele Unite desfăşoară cele mai mari exerciţii aeriene în regiune din istoria lor.

Coreea de Nord consideră acest tip de manevre o repetiţie generală pentru o viitoare invazie a teritoriului său. Exerciţiul "Vigilant Storm" (Furtună vigilentă) este "o manevră militară agresivă şi provocatoare ce vizează Republica Populară Democrată Coreea", a spus regimul nord-coreean, ameninţând Seulul şi Washingtonul că vor "plăti cel mai oribil preţ din istorie". 

Polonia aprobă construirea primelor sale centrale nucleare

Guvernul polonez a adoptat miercuri o hotărâre prin care aprobă construirea primelor sale centrale nucleare, contractul pentru primul centrală fiind atribuit companiei americane Westinghouse Electric, informează dpa, care citează agenţia ştiri PAP.

Acest acord se bazează pe un acord din 2020 între Washington şi Varşovia privind utilizarea comercială a energiei nucleare.

"Trebuie să ne bazăm nu numai pe tehnologia dovedită, ci şi pe parteneri validaţi", a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

Amplasamentul centralei nucleare Lubiatowo-Kopalino este pe coasta Mării Baltice, în Voievodatul Pomerania, la nord-vest de Gdansk. Aici urmează să fie construite trei reactoare cu apă sub presiune AP1000, primul fiind programat pentru a fi dat în funcţiune începând cu 2033.

O a doua centrală nucleară este, de asemenea, programată să fie construită în cadrul unui proiect între "o companie coreeană şi firme poloneze", a spus Morawiecki.

Până în prezent, nu există informaţii despre un posibil al treilea proiect în centrul Poloniei, deşi Franţa şi-a exprimat interesul de a participa.

În anii 1980, construcţia unei centrale nucleare, proiectate de sovietici, a fost începută în apropiere de Gdansk, dar nu a fost niciodată finalizată din cauza protestelor.

În prezent, centralele electrice pe cărbune satisfac aproximativ 70% din necesarul de electricitate al Poloniei, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel