Accidentul vascular cerebral, boala care l-a ucis pe Ilie Balaci. Cum poate fi prevenită

Bianca Ştefan / 21 oct 2018 / 12:45 Salveaza PDF Comentarii
Creier - imagine ilustrativă
Descriere foto: Creier - imagine ilustrativă

Ilie Balaci, legenda fotbalului românesc, s-a stins din viață duminică dimineața, din cauza unui accident vascular cerebral.

Iată ce trebuie să știi despre accidentul vascular cerebral și cum poți preveni boala

Accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate și invaliditate. La fiecare 4 minute, o persoană este victimă a acestei boli. Ca să poți preveni această boală care afectează profund creierul, trebuie să cunoști următoarele  lucruri esențiale.

Cum se manifestă un AVC?

Acronimul FAST - care înseamnă rapid în engleză - este utilizat de specialiști pentru a descrie simptomele unui AVC. F (face) - fața prezintă asimetrie: colțul gurii lăsat, ochi aproape închis. A (arm) - brațul de pe aceeași parte prezintă slăbiciune musculară. S (speech) - vorbirea este afectată. T (time) - timpul este extrem de important, iar pacientul trebuie să ajungă cât mai rapid la spital.

Ce trebuie făcut imediat?

După chemarea ambulanței, primul lucru care trebuie făcut este stabilirea orei la care au început simptomele. „Aceasta nu este obligatoriu ora la care a fost descoperită victima. Apoi trebuie notate simptomele și evoluția lor. Minutele care trec sunt esențiale”, subliniază prof. Samson.

Care sunt principalele mijloace de prevenție?

Controlul factorilor de risc, respectiv tratarea corectă a hipertensiunii arteriale, reducerea colesterolului și a glicemiei, menținerea unei greutăți corporale normale, renunțarea la fumat, reprezintă cea mai importantă măsură pentru evitarea unui accident vascular cerebral.

De asemenea, nn nou studiu susține că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit cu ajutorul activității fizice, susține un nou studiu. Specialiștii recomandă 4 ore de mișcare ușoară pe săptămână. Mai multe informații AICI.

Vezi și: Ilie Balaci a murit


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26