Articolul care l-a făcut pe Antonescu să-l atace pe Ponta în problema Roșia Montană

Crin Antonescu este în campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014. O recunoaște și colegul său de coaliție, Victor Ponta. Nici președintele PNL nu se ferește s-o spună, puțin mai voalat, când acuză PSD că nu-și asumă o poziție referitoare la Roșia Montană, ceea ce face ca oalele electorale să se spargă în capul liberalilor. Ultimele sondaje de opinie, care-l situau pe șeful PNL undeva pe locul 5, l-au alarmat pe Antonescu. Asta pentru că, în afară de prietenia cu Victor Ponta și o cutumă din cadrul USL, Crin Antonescu nu are asigurări că va fi prezidențiabilul Uniunii. Protocolul alianței stipulează că numele candidatului USL la prezidențiale va fi ales în funcție de sondajele de opinie.

Înainte ca Antonescu să facă declarațiile politice care, în efect de domino, au condus la blocarea proiectului Roșia Montană, un sondaj CSOP, comandat de PDL, îl dădea pe Antonescu la o cotă de încredere egală cu cea a lui Traian Băsescu: 17%. Sondajul, de relevanță îndoielnică, care îl reduce pe Antonescu la cota de încredere a lui Băsescu a fost un semnal de alarmă pentru președintele PNL.

Un alt sondaj, dat publicității pe 8 septembrie și realizat de INSCOP la comanda Adevărul, indica locul 5 pentru Antonescu, depășit chiar și de colegul său liberal, Klaus Iohannis. La un procent în spatele său se afla Mihai Răzvan Ungureanu, care are cele mai mari șanse să fie candidatul Dreptei (în prezent ciobită) la alegerile prezidențiale.

Capitolul IV din Protocolul USL, art. 1, alineatul 2, spune: ”Candidatul Alianţei pentru funcţia de Preşedinte al României va fi persoana cea mai bine plasată într-un sondaj de opinie la nivel naţional, realizat prin aplicarea corespunzătoare a prevederilor 4.2.6”. Nimic despre un candidat prestabilit, nimic despre un candidat ales în baza unei prietenii sau înțelegeri politice. Crin Antonescu are nevoie de o cotă de încredere ridicată pre-scrutin, pentru a da asigurări USL-ului că prezidențiabilul alianței are cele mai mari șanse să ajungă la Cotroceni.

Costuri electorale pentru Antonescu

Voturile ”generației Facebook” nu trebuie neglijate de Crin Antonescu, după cum probabil l-au sfătuit și strategii săi de campanie, înainte de afirmațiile referitoare la Roșia Montană. Președintele PNL riscă însă pierderea nucleului dur al electorilor români, compus în mare parte din votanții PSD. Adică cei care ies în stradă din motive preponderent economice, sociale, cei care au protestat în iarna lui 2012 și care au buletine încărcate cu etichete de vot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel