Angela Merkel, propuneri pentru UE. Comisia Europeană, prudentă

Comisia Europeană a salutat cu prudenţă, luni, propunerile cancelarului federal german Angela Merkel privind reformarea zonei euro, informează AFP. 

"Aceste propuneri oferă, în opinia noastră, un parametru pentru a ajunge la un acord asupra subiectelor majore", a estimat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, întrebat în cadrul unei conferinţe de presă săptămânale la Bruxelles cu privire la ideile detaliate de Angela Merkel într-un interviu publicat în ediţia de duminică a Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

"Următoarea etapă va fi summitul şefilor de stat şi de guvern din (29) iunie (...) şi ne reiterăm speranţa, sau mai degrabă convingerea, că summitul asupra (zonei) euro nu va fi un summit la care se discută, ci un summit la care se iau decizii", a spus Schinas. 

Comisia Europeană a detaliat la 6 decembrie anul trecut viziunea sa pentru reformarea zonei euro, urmând exemplul preşedintelui francez Emmanuel Macron care şi-a expus propria viziune în septembrie. 

Propunerile Angelei Merkel 

Angela Merkel a păstrat multă vreme tăcerea asupra acestui subiect, după ce s-a confruntat cu probleme în a forma un guvern în urma unor alegeri legislative care au slăbit poziţiile partidului său. 

Printre reformele discutate, Macron a propus un buget specific şi destul de consecvent pentru investiţii, dar şi pentru a stabiliza zona euro în cazul unui şoc economic. 

La rândul său, Comisia Europeană a propus o schiţă de buget, mai puţin ambiţios, la care Merkel pare să fi aderat în parte. 

Într-o reacţie pentru AFP la propunerile Angelei Merkel, comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, s-a delimitat de ideile cancelarului federal german privind Fondul Monetar European (FME), a cărui creare este discutată în prezent şi care ar urma să se substituie FMI pentru ajutorarea ţărilor din zona euro în criză, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel