Andrzej Duda, președintele Poloniei, posibilă întâlnire cu Trump. Temeri printre liderii europeni

Sursa foto: captură video YouTube  Trump White House Archived
Sursa foto: captură video YouTube Trump White House Archived

Președintele polonez Andrzej Duda s-ar putea întâlni cu Donald Trump, în timpul unei vizite la New York, în această săptămână.

Naționalistul Duda, al cărui mandat expiră în 2025, a fost unul dintre partenerii internaționali preferați ai lui Trump în timpul președinției sale. Principalul consilier al președintelui polonez a declarat că ei rămân în contact.

"Dacă va exista o astfel de posibilitate, pentru că depinde și de program, mă voi întâlni și din punct de vedere social cu... Donald Trump", a declarat Duda, potrivit Reuters.

Tabloidul Fakt și portalul de știri WP.pl au citat anterior surse care au declarat că o întâlnire informală ar urma să aibă loc cu ocazia unei vizite la New York, în timpul căreia Duda urmează să se întâlnească cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Un oficial al campaniei lui Trump a confirmat că întâlnirea va avea loc.

Temeri printre liderii europeni

Trump se află într-o cursă strânsă cu președintele american Joe Biden înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Mulți lideri europeni sunt de mult timp nervoși că o altă președinție Trump ar însemna scăderea sprijinului american pentru vecinul polonez Ucraina și pentru alianța militară NATO.

Polonia este un aliat ferm al Ucrainei și atât Duda, cât și premierul liberal Donald Tusk au îndemnat parlamentarii Statelor Unite să aprobe un ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În timp ce Tusk și Duda sunt amarnic divizați cu privire la o serie de probleme interne, ei sunt uniți în ceea ce privește importanța unui sprijin continuu pentru Ucraina.

"Dacă se întâlnește efectiv (cu Trump), ne așteptăm ca el să ridice ferm problema de a se poziționa clar de partea Occidentului și a Europei în conflictul ucraineano-rus", a declarat Tusk marți reporterilor.

El a precizat că ministrul său de Externe îl va informa, de asemenea, pe Duda despre importanța accelerării livrării de arme americane către Polonia.

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit cu Trump în martie, afirmând ulterior că Trump i-a spus că nu va da bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei dacă va câștiga din nou președinția SUA.

Tusk a declarat că a avut impresia că aproape toată lumea din Polonia a înțeles că o victorie a lui Trump ar fi în detrimentul "securității Poloniei, a Europei și a viitorului NATO".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel