Andrei Chiliman (PNL), reținut pentru 24 de ore

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman a fost reținut, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

UPDATE 11:10: Ion Brad și Andrei Chiliman au fost scoși cu cătușe de la DNA Ploiești. Andrei Chiliman a spus doar "nu comentez".

Joi seară, procurorii DNA au emis o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele lui Andrei Chiliman. Este acuzat de abuz în serviciu. Vineri se va propune arestul preventiv pentru edilul Sectorului 1.

Procurorii DNA au dispus urmărirea penală și reținerea pentru 24 de ore a lui Andrei Chiliman, primar al Sectorului 1, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență, în formă continuată. 

În aceeași cauză sunt urmăriți penal Vlad Moisescu, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de influență, Ioana Costescu, consilieră personală a lui Andrei Chiliman, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de influență, și Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 București, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

Vlad Moisescu, capul grupului infracțional

Procurorii susțin că din anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad. Scopul grupului a fost comiterea de fapte de corupție și asimilate lor, care să genereze obținerea de comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

Vlad Moisescu ar fi fost cel care coordona grupul infracțional, care solicita și încasa comisioane și dispunea cu privire la gestionarea acestora. Ioana Costescu și Ion Brad ar fi derulat, potrivit DNA, activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a lor. Cât despre Chiliman, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, procurorii spun că acesta favoriza societățile agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și pe parcursul derulării acestora.

Cum au fost împărțiți banii

Potrivit DNA, banii primiți de la societățile comerciale au fost împărțiți de Vlad Moisescu, Ioana Costescu, Ion Brad și Andrei Chiliman și filiala unui partid politic astfel: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv - filiala sector 1. Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.
Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei. Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către firma respectivă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată",

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel