Anders Fogh Rasmussen: Un grup de țări NATO ar putea fi dispuse să trimită trupe în Ucraina. Cred că polonezii ar lua în considerare acest lucru

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Un grup de țări NATO ar putea fi dispus să pună trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanții de securitate concrete Kievului la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen.

El a făcut remarcile în timp ce actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că problema garanțiilor de securitate va fi pe ordinea de zi la Vilnius, dar a adăugat că NATO – în conformitate cu articolul 5 din Tratatul de la Washington – oferă doar garanții de securitate cu drepturi depline membrilor cu drepturi depline, conform The Guardian.

„Dacă NATO nu poate conveni asupra unei căi clare de urmat pentru Ucraina, există o posibilitatea clară ca unele țări să ia măsuri în mod individual. Știm că Polonia este foarte angajată în furnizarea de asistență concretă Ucrainei. Și n-aș exclude posibilitatea ca Polonia să se angajeze și mai puternic în acest context la nivel național și să fie urmată de statele baltice, poate incluzând posibilitatea de a avea trupe pe teren.

Cred că polonezii ar lua în considerare să coalizeze și alte forțe dacă Ucraina nu primește nimic la Vilnius. Nu ar trebui să subestimăm sentimentele poloneze, polonezii simt că pentru prea multă vreme Europa de Vest nu a ascultat avertismentele lor împotriva adevăratei mentalități rusești”, a spus Rasmussen.

El a spus că ar fi complet legal ca Ucraina să solicite o astfel de asistență militară.

Rasmussen a opinat că este imperativ ca Ucraina să primească garanții de securitate scrise, de preferință înainte de summit, dar în afara cadrului NATO. Acestea trebuie să acopere schimbul de informații, pregătirea comună pentru Ucraina, producția îmbunătățită de muniție, interoperabilitatea NATO și o aprovizionare suficientă de arme pentru a descuraja Rusia de la un nou atac.

Dar el a avertizat că garanțiile de securitate nu vor fi suficiente.

Rasmussen e de părere că „unii aliați NATO ar putea fi în favoarea garanțiilor de securitate pentru a evita de fapt o discuție reală asupra aspirațiilor de aderare ale Ucrainei. Ei speră că, oferind garanții de securitate, pot evita această întrebare. Nu cred că este posibil. Cred că problema NATO va fi pusă în discuție la summitul de la Vilnius. Am vorbit cu câțiva lideri est-europeni și există un grup de aliați din Europa Centrală și de Est care doresc cel puțin o cale clară pentru Ucraina către aderarea la NATO”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel