Anchetă Rusia. Donald Trump, DISPUS să fie audiat sub jurământ

 După ce a fost luni întregi când pro, când contra, Donald Trump a afirmat miercuri că este dispus să fie audiat "sub jurământ" de procurorul special Robert Mueller însărcinat cu ancheta rusă, scrie AFP. 

"Sunt dispus să o fac (...) Chiar aş vrea să fac asta", a declarat preşedintele american în cursul unei discuţii neaşteptate cu jurnaliştii la Casa Albă, cu câteva ore înainte de a pleca în Elveţia unde urmează să participe la Forumul economic mondial de al Davos. 

"Aş face asta sub jurământ, categoric", a adăugat el, afirmând încă o dată că, după părerea sa, nu a fost" nicio înţelegere secretă". 

Serviciile americane de informaţii au subliniat deja ingerinţa Rusiei în alegeri - în special sub forma pirateriei cibernetice sau difuzarea de informaţii false -, dar Robert Mueller anchetează asupra unei eventuale înţelegeri secrete între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova. 

Suspiciuni cu privire la obstrucționarea justiției

Procurorul special, care a fost directorul FBI între 2001 şi 2013, a pus recent sub acuzare mai mulţi colaboratori apropiaţi ai lui Donald Trump, printre care generalul Michael Flynn, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională. Acesta din urmă a pledat vinovat că a minţit FBI şi a acceptat să coopereze cu justiţia. 

Dincolo de înţelegerea secretă cu Rusia, Robert Mueller încearcă, de asemenea, să stabilească dacă preşedintele american se face vinovat de obstrucţionarea justiţiei. 

Investigaţiile se concentrează mai ales asupra condiţiilor în care l-a demis în mai pe directorul FBI James Comey. Potrivit acestuia din urmă, care a fost audiat sub jurământ în Senat, preşedintele i-a cerut personal, cu prilejul unei discuţii în Biroul Oval, să închidă ancheta asupra lui Michael Flynn. 

La începutul lunii ianuarie, Donald Trump a afirmat că este "improbabil să existe chiar şi o discuţie" cu procurorul special. 

Întrebat despre calendarul unei asemenea audieri, el a vorbit, în termeni vagi, despre o posibilă scadenţă "peste două sau trei săptămâni". 

Consideră că procurorul special va fi "corect" cu el? 

"Vom vedea (...) Sper", a adăugat preşedintele, după care a insistat asupra faptului că nu are nici să-şi reproşeze. "Nu a fost nici cea mai mică înţelegere secretă. Nu a fost nici cea mai mică obstrucţionare", a adăugat el. 

Ministrul justiţiei al SUA, Jeff Sessions, a fost audiat săptămâna trecută timp de câteva ore de echipa procurorului special Robert Mueller. A fost prima audiere cunoscută a unui membru al cabinetului Trump în această anchetă, mai scrie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel