Anca Jurma - Florentina Mirică, înregistrare nouă. Replica DNA - update

[] []

13 ian 2019 / 22:02
Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Mihai Gâdea și Mircea Badea au prezentat, duminică seară, la „Sinteza Zilei”, noi înregistrări.

Update: DNA a publicat două comunicate ca răspuns la acuzațiile apărute duminică în presă.

Primul mesaj

Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice punctul de vedere al domnului Nistor Călin, procuror șef adjunct, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA:

"Nu cunosc nimic despre vreo cauză penală care sa mă privească".
"Nu m-a interesat niciodată dacă fac obiectul vreunei plângeri penale, deoarece, în toată cariera mea, nu am făcut decât să respect normele legale și codul deontologic al magistraților".
„Nu i-am cerut niciodată fostului procuror șef al DNA, Anca Jurma, și nici altui procuror din subordine să-și încalce principiile deontologice și de legalitate care guvernează ancheta desfășurată într-un dosar penal. De asemenea nu am avut niciodată vreo discuție cu vreun procuror care ar fi avut în lucru vreo cauză care să mă privească".
"La data la care s-ar fi purtat acea discuție din înregistrare, toate cauzele care-i vizau pe magistrați, inclusiv cu procurori DNA, erau trimise la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Este firesc ca toate cauzele care priveau magistrați sau orice alte persoane să fie soluționate cu celeritate, pentru că în situația în care aceștia au săvârșit vreo faptă penală să fie dispuse măsurile legale, iar în situația în care nu ar fi fost constatată vreo astfel de faptă sa fie dispusă o soluție de netrimitere în judecată".
"Așa cum rezultă din discuția înregistrată, sesizarea respectivă era informă, adică potrivit art. 294, alin. 2, din CPP - În situația în care plângerea sau denunțul nu îndeplinește condițiile de formă prevăzute de lege ori descrierea faptei este incompletă ori neclară, se restituie pe cale administrativă petiționarului, cu indicarea elementelor care lipsesc."
"La final, nu pot spune decât că activitatea de urmărire penală trebuie să se desfășoare cu stricta respectare a normelor de procedură penală, aspect care mi-a guvernat toată cariera mea".

 

Al doilea mesaj

Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice punctul de vedere al fostului procuror șef al DNA:

„Nu aș fi vrut sa mai adaug ceva la cele deja comunicate de mine în legătură cu înregistrări nelegale ale unor procurori, dar față de cele apărute în presa de astăzi doresc să fac o ultimă precizare:

Niciodată, nici cu ocazia discuției invocate, nici cu vreo altă ocazie nu am făcut vreo presiune față de vreun procuror, în niciun mod. Mai mult decât atât, dosarele despre care se face vorbire în acea discuție fuseseră deja declinate la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Am fost însă preocupată ca dosarele să fie soluționate conform legii, pe baza probelor administrate și să nu fie ținute în nelucrare. Am fost totodată preocupată să înțeleg de ce sesizări, "informe" sau nu, cu suspiciuni asupra unor procurori, nu au fost soluționate cu celeritate, conform normelor legale, lăsându-se astfel posibilitatea producerii a două riscuri: fie, dacă respectivul procuror ar fi vinovat, riscul ca acesta să fie lăsat să lucreze nestânjenit în continuare, fie, dacă el ar fi nevinovat, riscul ca asupra lui să planeze în mod nejustificat o umbră. Din acea discuție rezulta că, în viziunea interlocutoarei mele, sesizarea privind pe domnul procuror șef adjunct Nistor Călin intră în ultima categorie menționată mai sus, dar, cu toate acestea, colega nu a considerat oportun să o soluționeze timp de aproximativ un an".

 

 

 

Este vorba despre o discuție dintre procurorii Florentina Mirică și Anca Jurma.  

JURMA: Ai dat-o așa?

MIRICĂ: Da!

JURMA: De ce?

MIRICĂ: Că era informă...

JURMA: Păi și nu puteai să-i dai o clasare?

MIRICĂ: Am dat o parte din clasări, le-am dat...

JURMA: Eu v-am rugat în ședința aia, dar nu mi-a picat fisa, să... să zic exact de el. Și ăsta fierbe acuma și... face...

MIRICĂ: Ce relevanță are? Nu văd ce relevanță are... am scos o parte dintre ele. Deci din două... și... nu puteam să le scot pe toate.

(...)

MIRICĂ: De ce să aruncăm suspiciunea asta (...) care poate să facă... să fi zis că l-am soluționat eu rapid? Am stat cu el nu știu cât și înainte să ne declinăm competența l-am făcut repede fără niciun act. Nu mi s-a părut oportună... emiterea unei soluții. Înregistrarea a fost prezentată prima oară de stiripesurse.ro.

 

Vezi și:

Fake news - conferințe. Bălănescu, Mare Maestru al MLNR: Românii își rezolvă semnele de întrebare

ANAF popriri cont. Teodorovici: Lucrurile se vor schimbaTe-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.82