DCNews Lifestyle Scovergi ardelenești. Rețetă rapidă și delioasă pentru un desert ca-n Poiana Brașov

Scovergi ardelenești. Rețetă rapidă și delioasă pentru un desert ca-n Poiana Brașov

Sursa: acasainro.com

În zona Transilvaniei există foarte multe rețete de gogoși sau scovergi așa cum le spun localnicii. Ei bine, scovergile din Poiana Brașov sunt speciale. Deși sunt pregătite după o rețetă complicată, așa cum spun gospodinele din zonă, nu mai găsești în niciun alt loc asemenea desert.

Vă prezentăm și noi rețeta delicioasă. 

Ingrediente:

500 grame de făină

25 grame de drojdie proaspătă

3 linguri de ulei

300 ml apă călduţă

400 grame brânză de burduf (sau telemea veche, desărată)

1 linguriţă de sare

Ulei pentru uns tigaia

Smântănă grasă pentru servire

Opțional, lângă brânză, se pot pune: cozile unei legături de ceapă și / sau 1 legătură de mărar proaspăt 

Mod de preparare:

1. Se cerce făina, se adăugă sarea și de amestecă.

2. Într-o cană, se adaugă drojdia cu 1 lingură de făină şi 3 linguri de apă călduţă şi se lasă timp de 10 minute, la loc cald.

3. Se adaugă treptat drojdia cu făina, adăugând apă călduţă.

4. Frământaţi timp de 8-10 minute până obţineţi un aluat elastic, de consistenţa celui de pâine și puneţi la dospit pentru o oră aluatul acoperit cu un prosop de bucătărie.

5. Până dospeşte aluatul, sfârâmaţi brânza şi, dacă doriți, amestecaţi-o cu mărarul şi cozile de ceapă tocate. După ce a dospit aluatul, împărţiţi-l în 6 bucăţi (sau mai multe dacă tigaia e mică), citează turnulsfatului.ro

6. Bucățile de aluat, se întind pe rând cu sucitorul până se obţine un aluat gros de o jumătate de centimetru, și întins aproximativ de dimensiunea tigăii.

7. Se pune o lingură de umplutură în mijloc și se pliază marginile înspre mijloc până închideţi umplutura de jur împrejur.

8. Întindeţi din nou plăcinta cu sucitorul, cu mare grijă pentru a nu o sparge, până ajunge la dimensiunea iniţială.

9. Se încinge tigaia şi se pune ulei din abundenţă.

10. Așezați bucata de aluat și lăsati-o să se rumenească pe o parte, aproximativ 5 minute. Verificaţi-o ridicând-o uşor, apoi, când e gata, întoarceţi-o şi rumeniţi-o şi pe partea cealaltă.

Aceasta este rețeta de scovergi exact ca-n Poiana Brașov. Poftă bună! 

Știri similare din categoria Lifestyle Vezi toate articolele