Amenzi pentru pacienții din Franța care lipsesc de la programări fără motiv justificat

FOTO: Freepik @pressfoto
FOTO: Freepik @pressfoto

Pacienții din Franța care nu se prezintă la programările la medic fără un motiv întemeiat vor primi o amendă de 5 euro, potrivit unei propuneri a guvernului.

Ministrul Gabriel Attal a declarat luni că personalul medical a raportat aproximativ 27 de milioane de absențe nejustificate pe an, adăugând: „Nu putem permite ca acest lucru să continue.”, relatează The Guardian.

Premierul a anunțat amenda de 5 euro ca parte dintr-o serie de măsuri menite să stimuleze un sistem de sănătate care se confruntă cu lipsa personalului, costuri în creștere și o cerere tot mai mare de servicii medicale.

Cu toate acestea, propunerea de amendă a fost criticată imediat de sindicatele medicilor și de grupurile de pacienți.

Patrick Pelloux, președintele asociației medicilor de urgență, a declarat: „Nu va funcționa. Este doar o taxă... iar rezultatul final va fi pierderea unor pacienți pentru sistemul de sănătate.”

Luc Duquesnel, medic generalist, a declarat pentru radioul France Bleu că ar fi mai bine să „educăm oamenii decât să le spunem profesioniștilor din domeniul sănătății că trebuie să îi taxeze, ceea ce va tensiona relațiile cu pacienții noștri”.

Attal a spus că măsura va face parte dintr-o lege pe care speră să o aprobe parlamentul și să intre în vigoare din ianuarie anul viitor. Oricine face o programare medicală va trebui să furnizeze datele cardului de credit.

„Dacă pacientul nu se prezintă la programare fără să anunțe cu 24 de ore [despre anulare], medicul va putea să îi retragă 5 euro din cont pentru neprezentare”, a spus el.

Va depinde de medic să decidă dacă motivul pentru lipsa la programare este suficient de rezonabil pentru a evita amenda. Attal a spus că amenda ar putea elibera 20 de milioane de programări pe an.

Cu toate acestea, Gérard Raymond, președintele asociației franceze a pacienților, care se opune amenzii, a declarat că aceasta are drept scop să îi facă pe pacienți să se simtă vinovați, mai degrabă decât responsabili.

Ca răspuns la indignarea publică crescândă față de „deșerturile medicale” - zone din Franța rurală și din orașe mici unde există o lipsă de medici și servicii de sănătate - Attal a declarat că guvernul va dubla numărul de locuri în facultățile de medicină de la 8.000 în 2017 la 16.000 în 2027. Scopul este să se asigure că toată lumea are acces la un medic de familie la o distanță de jumătate de oră de locuința lor, a spus el.

Anul viitor va fi introdus un program pilot pentru a permite pacienților acces direct la unii specialiști fără a fi trimiși de medicul de familie și pentru a permite farmaciștilor să prescrie anumite medicamente, inclusiv antibiotice.

Bugetul asigurărilor sociale din Franța, care acoperă asistența medicală, se preconizează că va ajunge la un deficit de 11,2 miliarde de euro anul acesta, în creștere față de 8,8 miliarde de euro anul trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel