Oare democrația americană l-a condamnat pe Adrian Năstase înainte ca Justiția din România să fi pronunțat o decizie definitivă? Ambasada SUA la București i-a retras viza fostului premier cu trei luni înainte de condamnarea sa în dosarul "Trofeul Calității", relatează Jurnalul Național.
Ambasada SUA i-a adus la cunoștință, în aprilie 2012, lui Adrian Năstase că i-a fost retrasă viza temporară și îl atenționează să nu încerce să călătorească în Statele Unite cu viza respectivă, decizia fiind luată "în urma informațiilor devenite disponibile după obținerea vizei".
Iată documentul transmis de Ambasada SUA la București lui Adrian Năstase, în aprilie 2012:
"Ambasada Statelor Unite ale Americii
Aprilie 11, 2012
Bucuresti , Romania
Dl. Adrian Nastase
Str. Muzeul Zambaccian nr. 16
Etj 3, apt 4
Bucuresti , sector 1
Stimate Domnule Nastase,
Conform regulamentului 22 CFR 41.122 al Departamentului de Stat si al sectiei 212(a) a legii de Imigrare si Naturalizare Americana, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti doreste sa va anunte pe aceasta cale oficiala ca viza dumneavoastra temporara v-a fost retrasa si nu mai este valabila pentru ca calatorii in Statele Unite. Aceasta decizie a fost luata in urma informatiilor devenite disponibile dupa obtinerea vizei. Va rugam sa nu incercati sa calatoriti in Statele Unite folosind aceasta viza.
In momentul in care primiti aceasta notificare va rugam sa va prezentati la Sectia Consulara a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti impreuna cu pasaportul pentru a va putea anula viza fizic in pasaport. Daca mai doriti pe viitor sa resolicitati viza pentru a putea calatori spre Statele Unite, va rugam sa urmati instructiunile mentionate pe adresa de site a Ambasadei la http://romania.usembassy.gov
Cu stima,
Stephen Vann
Consul General"
[caption id="attachment_246464" align="aligncenter" width="450"] Sursa foto: Jurnalul National[/caption]Deși Adrian Năstase a avut un rol esențial în relaţia României cu Statele Unite după începutul anilor 1990, iar contribuţia lui, ca ministru de Externe, lider al Camerei Deputaţilor şi apoi ca premier, a fost mereu subliniată și recunoscută, schimbarea de regim, după alegerile din 2004 pare să fi declanșat o amnezie din partea unor funcţionari ai administraţiei americane actuale, susține sursa citată.
"Aceștia produc şi afişează o uitare a contribuţiei lui Adrian Năstase la aderarea Romaniei la UE şi la Alianta Nord Atlantica, la construirea parteneriatului strategic cu SUA. Sfetnicii ambasadorilor Americii la Bucureşti, care au virusat rolul lui Adrian Năstase în acest proces complicat dar mereu pozitiv, au convins însă administraţia de la Washington să-şi uite vechii prieteni de la Bucuresti . Sub iluzia unei lupte anticorupţie, care să ascundă de fapt corupţia feroce a regimului Băsescu, Adrian Năstase a devenit o ţintă a procurorilor manevraţi de la Cotroceni, sub influenţa nefastă a Monicăi Macovei, principal sfătuitor al ambasadorului SUA", consemnează JN.
Consemnând că "cinismul Americii, stimulat de persoane care şi-au pierdut credibilitatea în Romania devine contraproductiv chiar pentru Statele Unite, care au adoptat o poziţie ce stimulează un periculos sentiment antiamerican în România", jurnaliștii de la JN se întreabă ale cui interese sunt apărate în acest caz.
Potrivit sursei citate "retragerea vizei de intrare în SUA a fostului prim ministru al României, primit în câteva rânduri la Casa Alba, apare ca o condamnare apriori a lui Năstase, înainte ca justiţia să fi pronunţat o sentinţă definitivă", ceea ce ar duce la întrebarea dacă nu cumva Năstase a fost abandonat de democraţia americană la cererea regimului Băsescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News