Alegeri Turcia. Erdogan, în campanie electorală la Izmir

Președintele în exercițiu al Turciei și-a început neoficial campania electorală pentru reconfirmare în funcție, promițând să învingă categoric opoziția în alegerile pe care le-a fixat în iunie.

Cu toate că încă nu și-a formalizat candidatura pentru un nou mandat de șef al statului turc, Recep Tayyip Erdogan a participat la primul miting electoral organizat pentru alegerile din iunie, în orașul Izmir de pe coasta Mării Negre, un fief al partidului de opoziție CHP.

El a promis miilor de suporteri victoria în alegerile prezidențiale și parlamentare programate anticipat pe 24 iunie 2018, calificându-l dictator pe liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu.

Puteri executive sporite

În cazul în care Erdogan câștigă, lucru foarte probabil în contextul în care partidul AK a format o alianță electorală cu partidul naționalist de opoziție MHP, el va fi reinvestit în funcția de președinte cu puteri executive mult lărgite, aprobate la limită prin referendum în cursul anului trecut.

Nerăbădător să exercite noile puteri, Erdogan a convocat alegerile cu mai mult de un an înainte de termen, motivând că Turcia are nevoie de o președinție mai puternică pentru a înfrunta provocările pe plan economic și războiul din Siria.

Turul II este probabil

Pentru a câștiga din primul tur, un candidat are nevoie să obțină mai mult de 50% din voturi. Sondajele arată cu turul II este posibil, iar acesta se poate desfășura pe data de 8 iulie.

Anunțarea subită a alegerilor a surprins partidele de opoziție, care încă nu și-au nominalizat candidații. Cel mai redutabil adversar pentru Erdogan se profilează a fi Meral Aksener, fost ministru de interne, care anul trecut a pus bazele unui nou partid naționalist intitulat Iyi („Bun”) și a anunțat că intenționează să candideze.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel