Alegeri prezidențiale în septembrie, voința lui Klaus Iohannis? ”Are nevoie să încheie al doilea mandat un pic mai devreme”

Inquam Photos / Daniel Stoenciu
Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultimele informații din ședințele Partidului Social Democrat (PSD) și Partidului Național Liberal (PNL), după ce social-democrații ar fi votat în unanimitate calendarul alegerilor, comasarea și alianța electorală. Nu același lucru s-ar fi înâmplat și în tabăra liberalior.

În timp ce la PSD există unanimitate, la PNL există 5 voturi împotriva listei comune la europarlamentare. Întrebat dacă are o problemă Nicolae Ciucă în a struni partidul pentru această alianţă electorală cu PSD, analistul politic Bogdan Chirieac a spus:

PNL-ul este un partid mai deschis. PNL-ul era un grup de discuţii mai degrabă decât un partid politic. La ei disciplina a venit când au îngurgitat PDL-ul şi apoi PDL-ul a înghiţit PNL-ul. Atunci a venit disciplina militară care este mai proprie PSD-ului decât PNL-ului. Nu cred că are nicio problemă Nicolae Ciucă.

"Este voinţa preşedintelui Iohannis"

Cât despre faptul că primarii din Ardeal spun că nu vor trage la această listă comună și că Nicolae Ciucă nu ar avea susţinerea partidului în unanimitate, acesta a mai spus: "Să vedem dacă nu vor trage, fiindcă la mijloc mai este şi preşedintele Iohannis.

Ceea ce vedem aici nu este voinţa partidelor politice, ci este voinţa preşedintelui Iohannis - şi în privinţa comasării, şi în privinţa listelor comune. Să fie foarte clar! Şi în privinţa mutării alegerilor prezidenţiale în septembrie, pentru că domnia sa probabil va pleca înalt comisar, reprezentat al UE pentru Ucraina şi, atunci, are nevoie să încheie al doilea mandat prezidenţial un pic mai devreme. Cel care are forţa este preşedintele Klaus Iohannis. Că are forţă asupra PNL-ului nu mă mir, dar are forţă asupra PSD-ului. Ceea ce nu face decât să ne bucure. Asta înseamnă un preşedinte al întregului popor". 

Alegerile prezidențiale, ambele tururi ar urma să se țină în septembrie, în 8 și în 22. 

În acest moment, la PNL, ar exista 58 voturi pentru comasare, liste comune, alianţă și data alegerilor și 5 voturi împotriva listei comune la europarlamentare.

Vezi și: Comasarea alegerilor, ”insultă pentru democrație”. Bogdan Chirieac, despre noul USL: Este dorit și de marile cancelarii occidentale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel