EXCLUSIV  Alegeri Israel. Borza, sunat de cel mai bun prieten al lui Netanyahu. Pe o rețetă consacrată în România, ”nu s-au lăsat păcăliți”

Remus Borza
Remus Borza

Deputatul Remus Borza a comentat, la DCNews, rezultatul alegerilor din Israel, după ce partidul Likud, al premierului în funcţie Benjamin Netanyahu, a obținut 35 de mandate, având prima șansă la formarea Guvernului.

Este noaptea unei victorii colosale, a spus Benjamin Netanyahu imediat după ce rezultatele parţiale din Israel au indicat o victorie relativă a partidului său în faţa formaţiunii de centru-stânga, Albastru şi Alb, condusă de Benny Gantz, fiu de supravieţuitori ai Holocaustului, fost şef de Stat Major al armatei israeliene, care a avut în campanie un discurs de unitate. După numărarea voturilor, formațiunile celor doi rivali politici au obținut același număr de mandate, câte 35. Dar, în virtutea unor înțelegeri încheiate de Netanyahu înainte de alegeri, actualul premier al Israelului are prima șansă în a forma un nou Guvern, devenind pentru a cincea oră prim-ministru al statului Israel, depășindu-l ca număr de mandate pe David Ben-Gurion, fondatorul statului Israel.

Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu își va asigura o majoritate în Knesset (Parlamentul israelian) cu 65 de mandate din 120, în urma alianței încheiate cu Shas, ce reprezintă evreii originari din Asia și Africa – sefarzi și orientali (Mizrahim), Iudaismul Torah Unit (UTJ), partidul evreilor așkenazi (de origine europeană) ultra-ortodocși, și cu Uniunea Partidelor de Dreapta (URP), o coaliție de partide religioase de extremă dreapta. Performanța lui Gantz este mai mare decât a lui Netanyahu, obținând același număr de mandate, 35, dar cu un partid pe care l-a înființat doar cu 100 de zile în urmă. Nimeni nu se aștepta ca lupta să fie atât de strânsă, în contextul în care Benjamin Netanyahu s-a bucurat și de sprijinul președintelui american Donald Trump, care s-a și grăbit să-l felicite pentru victoria obţinută în scrutinul legislativ, numindu-l „omul păcii". Pe perioada campaniei electorale, Netanyahu a scos în evidenţă relaţia bună cu preşedintele Statelor Unite, materializată în recunoașterea suveranității Israelului asupra Înălţimilor Golan, ocupate de Israel, dar care, potrivit dreptului internațional, sunt parte a Siriei. Tot Trump a fost primul președinte din lume care a recunoscut Ierusalim drept capitală a statului Israel. În noul context politic internațional și față de poziționarea partidelor ce formează coaliția majoritară condusă de Netanyahu, perspectiva unei soluții pașnice între Israel și Autoritatea Palestiniană este tot mai puțin probabilă. Formula de compromis materializată în sintagma „un teritoriu, două state" pare a fi abandonată", a spus Remus Borza în cadrul emisiunii „Borza Analytica" de la DCNews.

Borza: M-a sunat cel mai bun prieten al lui Netanyahu

„Atât marți, în ziua votului, cât și joi, m-a sunat domnul Zvika Herman Bercovici, cel mai bun prieten al lui Netanyahu și medicul personal al premierului israelian, care mi-a mărturisit îngrijorarea lui Bibi Netanyahu privind rezultatul scrutinului. Premierul Netanyahu a fost supus, în ultimii doi ani, unei campanii de hărțuire judiciare și de media. Pe o rețetă consacrată în România, dar brevetată de americani, și lui Netanyahu i s-au fabricat nu unul, ci trei dosare de corupție cu niște acuzații, unele dintre ele, de-a dreptul puerile. Dar iată că israelienii nu s-au lăsat păcăliți de încercările unor forțe obscure care urmăreau scoaterea lui Netanyahu din viața politică a statului Israel. Ieri, după ce s-au numărat toate voturile și după ce și Gantz și-a recunoscut înfrângerea, Bibi Netanyahu a putut să răsufle în sfârșit ușurat.

Primul lucru pe care l-a făcut a fost să-și cheme colaboratorii apropiați din campanie și să facă o poză de grup. Veți vedea în fotografie că majoritatea strategilor lui Netanyahu sunt tineri.

(w670) Benjamin N

În imagine, în stânga, îl vom recunoaște și pe Zvika Bercovici, născut în aceeași comună cu mine, Copalnic-Mănăștur, Maramureș, dar care a emigrat în Israel în 1978. Zvika Bercovici rămâne un mare prieten al României, iar premierul Dăncilă și alți oficiali ai statului român pot confirma acest lucru", a declarat Borza.

„În urmă cu două săptămâni, am fost în Israel, o țară cu mai puțin de 9 milioane de locuitori. Evreii fac bani și din piatră seacă. E o realitate, nu doar o legendă. Deși Israel este o țară săracă în resurse și dependentă de importuri, are o dinamică economică fantastică. Au ajuns la un PIB de 350 miliarde euro anul trecut. România, o țară dublă ca populație, de zece ori mai mare ca suprafață și bogată în resurse, are doar 200 miliarde euro PIB. Avem atât de multe de învățat de la poporul ales", a spus Remus Borza.

Interviu Remus Borza la DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel