Urmărește emisiunea live


Alegeri Franța 2022. De unde au venit voturile pentru principalii candidați

Alegeri Franța 2022
Alegeri Franța 2022

Emmanuel Macron se va confrunta cu Marine Le Pen în turul final al alegerilor din Franța din 24 aprilie, într-o repetare a scenariului din anul 2017. 

Macron, actualul președinte, a câștigat cele mai multe voturi în primul tur pe 10 aprilie, asigurându-și un procent de 28%, potrivit primelor estimări detaliate al rezultatului alegerilor.

Le Pen, un politician populist naționalist, este cea care urmează în preferințele francezilor, cu un procent de 23%. Pe locul al treilea este Jean-Luc Mélenchon, un politician socialist, cu 22%, și, cu mult în urmă, Eric Zemmour, un alt politician de extremă dreapta, cu 7%. 

Valérie Pécresse, deși fusese favorită să-l înfrunte pe Macron la începutul campaniei, a rămas pe locul cinci, cu doar 5%.

Rezultatele oferă o dovadă suplimentară a scobirii electoratului de centru francez. Mai mult de jumătate din voturi au revenit candidaților din afara curentului politic centrist.

Pécresse a avut rezultate slabe, dar nu la fel de slabe ca Anne Hidalgo de la Partidul Socialist, care a rămas cu doar 1,7%. În 2017, mulți alegători au considerat-o pe doamna Le Pen ca fiind peste măsură de extremistă. Ea a câștigat doar 34% din voturile din turul doi, față de 66% ale lui Macron. Diferența pare să fie mult mai subțire de data aceasta.

De unde au venit voturile pentru principalii 3 candidați

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Economist (@theeconomist)

Voturile lui Macron au fost concentrate în zonele urbane. Actualul președinte a avut performanțe puternice în orașe precum Grenoble, Nantes, Rennes și Toulouse, precum și în nord-vest.

În schimb, Le Pen a triumfat în zonele rurale și în ceea ce Christophe Guilluy, un geograf, numește „Franța periferică” – părți mai sărace, deconectate ale țării, departe de centrele urbane.

Mélenchon s-a descurcat cel mai bine în sud, unde stânga este în mod tradițional puternică, potrivit The Economist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel