Agenda globală: Orban spune că a câștigat doar o bătălie, nu războiul; SUA, implicate într-un incident militar

În cele ce urmează vă prezentăm principalele evenimente politice la nivel internațional care au avut loc azi.

1. Orban spune că Ungaria a câștigat o bătălie, dar nu războiul

Ungaria a obţinut la summitul european încă trei miliarde de euro fonduri europene şi, împreună cu Polonia, a împiedicat stabilirea unor condiţii politice pentru accesarea acestor fonduri din viitorul buget multianual pe şapte ani al UE, amintește Agerpres. Deși Orban consideră că nu va exista o condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept, alţi lideri europeni şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, susţin contrariul.

2. Cercetătoare cineză, arestată

O cercetătoare chineză, acuzată că a ascuns legăturile cu armata ţării sale pentru a obţine o viza americană, a fost arestată după ce s-a refugiat în consulatul Chinei de la San Francisco. Ministerul american al Justiţiei a anunţat joi inculparea recentă pentru "fraudă la regimul vizelor" a patru persoane suspectate că au "minţit privind apartenenţa lor la armata chineză". Trei dintre ele au fost deja arestate.

3. China răspunde Americii cu aceeași monedă

China a ordonat închiderea consulatului american din metropola Chengdu (sud-vest), în replică la decizia Washingtonului de a închide consulatul chinez din Houston în urma unor acuzaţii de spionaj. 

Este vorba de "un răspuns legitim şi necesar la măsurile lipsite de raţiune ale SUA", a subliniat într-un comunicat Ministerul chinez al Afacerilor Externe, fără a preciza dacă există acuzaţii specifice împotriva prezenţei americane la Chengdu şi nici intervalul în care consulatul va fi nevoit să-şi închidă porţile.

4. Incident militar între un avion de vânătoare american și un avion de linie iranian

US Army a reacționat după ce Iranul a acuzat Washingtonul că un F-15 s-a apropiat periculos de mult de un avion de linie iranian în spațiul aerian al Siriei.

Iranienii acuză că aeronava americană a efectuat manevre periculoase iar mai mulți pasageri din avionul de linie iranian au fost răniți. Americanii contrazic Iranul și precizează că avionul de vânătoare s-a apropiat de avionul de linie pentru a efectua o verificare. Armata SUA a transmis că avionul militar nu s-a apropiat la mai mult de 1000 de metri de avionul de pasageri pe care nu l-a pus în pericol iar interceptarea a respectat standardele internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel