Adrian Năstase: Sistemul electoral bazat pe votul uninominal, un fiasco. O soluție: sistemul proporțional CU PRIMĂ

Un fost premier al României argumentează de ce este nevoie de un nou sistem electoral și susține că o soluție ar fi revenirea la sistemul proporțional "cu primă", un model similar fiind folosit și în Grecia.

Adrian Năstase susține, într-o postare pe blogul personal, că România ar trebui să modifice modalitatea prin care sunt aleşi parlamentarii, întrucât actualul sistem electoral a fost "un fiasco". În opinia fostului premier, o soluție ar fi votul mixt, însă dacă s-ar aplica acum, ar crea nenumărate confuzii, motiv pentru care ar fi mai înțelept "revenirea la sistemul proporțional CU PRIMĂ din perioada interbelică".

În plus, fostul prim-ministru, conștient că nici un sistem electoral nu este simplu de proiectat, aplicat şi de înţeles, consideră că dacă se dorește schimbarea sistemului electoral pentru alegerile parlamentare, "dezbaterea publică ar trebui să vizeze, în comun, sistemul politic, regimul politic și sistemul electoral, împreună cu soluțiile de revizuire corespunzătoare a Constituției".

Iată ce a scris fostul premier despre "Nevoia unui nou sistem electoral"

"Actualul sistem electoral, bazat pe votul uninominal, a fost – asa cum am anticipat – un fiasco. Rezultatul acestei iluzii (sau manipulări) a fost prăbusirea credibilitătii Parlamentului si slăbirea fortei partidelor. Indirect a scăzut nivelul de performantă al guvernărilor.

Acum se doreste revenirea la votul pe liste de partid, ceea ce cred că ar fi o măsură inteleaptă. Votul mixt, de tip german, pe care la un moment dat l-am sustinut si eu, ar crea, la noi, pentru moment, o multime de confuzii.

Problema este insă cum se vor forma, in continuare, majoritătile guvernamentale. După introducerea pragului electoral, sistemul nostru politic a fost de tipul 2+2, creindu-se diverse formule de guvernare, prin aliante cu parteneri "juniori" (PRM, PUNR, UDMR, PUR/PC, etc). Dezavantajele s-au văzut – compromisuri, false justificări ideologice, traseism. Exemplul cel mai evident a fost negocierea permanentă la două capete a UDMR. Imi aduc aminte, de altfel, că prin anii 2000, reprezentantii UDMR, raspunzând la criticile referitoare la ambiguitatea asociatie/partid, spuneau că, după aderarea la UE, membrii UDMR se vor inscrie in partidele ideologice din România (liberali, social-democrati etc.), conform familiilor europene. Acest lucru nu s-a intâmplat.

Una dintre solutiile de a evita aceste situatii, in conditiile in care partidele/blocurile de partide in România nu depăsesc, la parlamentare, 35-40%, ar fi revenirea la sistemul proportional CU PRIMA din perioada interbelică din tara noastră ("câstigătorul", dacă atingea 40% primea o primă electorală ce-i permitea să formeze singur guvernul). Un model asemănător este folosit in Grecia, unde tabăra câstigătoare primeste automat 50 de locuri suplimentare in Parlament.

Dezbaterea publică ar trebui să vizeze, in comun, sistemul politic, regimul politic si sistemul electoral, impreună cu solutiile de revizuire corespunzătoare a Constitutiei".

La alegerile din 2008 şi la cele din 2012 a funcţionat sistem electoral, bazat pe votul uninominal, iar de la 471 de parlamentari aleşi în 2008, patru ani mai târziu, aleșii au fost în număr de 588 prin metoda redistribuirii în cea de-a doua tranşă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel