Adrian Năstase, Național Portrait Gallery, regret: În România, nu avem această tradiție

Fostul premier Adrian Năstase semnalează, într-o postare pe blogul personal, că românii nu știu să-și reconstruiască istoria așa cum fac englezii, modelul britanic fiind avantajos și pentru orele de istorie predate în școli. 

Adrian Năstase se află la Londra pentru câteva zile, ocazie de care a profitat și ca să viziteze diverse muzee, inclusiv Național Portrait Gallery. Admirând exponatele, Adrian Năstase a conștientizat că România este privată de această tradiție, care "este și un mod de a reconstrui istoria în jurul celor mai importante personaje".

"Ideea unei galerii a portretelor mi se pare extraordinara. In lipsa fotografiilor, istoria dezvăluie chipurile celor care au marcat evenimentele. Unele tablouri sunt adevărate opere de arta. Esențial, insa, este faptul ca poți pune o înfățișare peste cronologiile învățate in școala. Este si un mod de a reconstrui istoria in jurul celor mai importante personaje.

Am admirat si un superb portret al singurei femei care a fost speaker al Camerei Comunelor (1992-2000) – Betty Boothroyd. Mi-am adus aminte si de vizita mea la Londra, din 1993, la invitația sa.

In România, nu avem aceasta tradiție, portretele domnitorilor romani fiind risipite -cel mult sub forma de gravuri – prin volumele unor călători străini. Putinele portrete in ulei din secolul 19, sau chiar din secolul 20, cu greu mai pot fi identificate. Ma gândeam cât de risipitori suntem noi cu ceea ce inseamna radacinile noastre", a scris, marți, Adrian Năstase pe blogul personal.

National Portrait Gallery este o galerie de artă în Londra, St Martin's Place, care și-a deschis porțile în anul 1856.

Galeria este destinată portretelor personalităților importante din istoria Marii Britanii adăpostind, pe lângă tablouri, și un număr mare de fotografii, sculpturi, desene și caricaturi.

Adrian Năstase, impresionat la British Museum din Londra: Copiii sunt pregătiți pentru viitor


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel