Adrian Năstase: Miza întâmplărilor de la Ministerul de Interne

Fostul premier Adrian Năstase analizează cele mai recente "întâmplări" de la Ministerul de Interne și consideră că există o miză dublă. Pe de altă parte, fostul prim-ministru explică și cum președintele țării va putea să vorbească despre "serviciile mele".

În opinia lui Adrian Năstase, demisia lui Petre Tobă de la conducerea Ministerului de Interne, cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare, amintește de un eveniment similar care a precedat alegerile prezidențiale din 2009.

O altă miză a acestei demisii, susține Năstase  pe blogul personal, este controlul serviciilor de informații.

Citește și: Băsescu, despre Petre Tobă: Iohannis ar trebui sa respingă cererea DNA

Iată ce scrie fostul premier: 

"Cred ca este vorba de o miza dubla. In primul rand, controlul organizarii alegerilor parlamentare, din decembrie. Pare sa se repete scenariul din 2009, de la alegerile prezidentiale, atunci cand a fost "demisionat", de la interne, Dan Nica. Basescu avea nevoie de un om sigur la minister si l-a desemnat interimar pe Blaga – ceea ce, se spune, a contat. Toba, inainte de alegerile din decembrie, era tinut in lant cu doctoratul dar tot nu parea sigur. In final, s-a gasit solutia potrivita.

In al doilea rand, cred ca este vorba de controlul serviciilor de informatii. Romania are, in principiu, doua servicii "nationale" (SRI si SIE) si doua servicii "departamentale". Serviciile "nationale" sunt, de fapt, sub controlul Presedintelui (propunere de numire, CSAT, etc.) – chiar daca formal exista comisii de control la Parlament. Serviciile "departamentale" (DIPI si serviciul de informatii de la MAPN) erau pana de curand sub controlul premierului, care le numea sefii (la nivel de secretar de stat), la propunerea celor doi ministri. Interesant este faptul ca peste 85 la suta din informatii din zona serviciilor privesc activitatea guvernului, nu domeniile de competenta ale Presedintelui! (De aceea, de exemplu, in Germania, coordonatorul serviciilor de informatii este secretar de stat in guvern.)

Citește și: Decizie bombă după demisia lui Petre Tobă

Lucrurile s-au schimbat in ultimul timp, in sensul in care seful serviciului de la Armata este numit si el tot de Presedinte iar la Interne, serviciul este "demonizat" acum de concurenta. In felul acesta, se va asigura, in domeniul serviciilor, un control "unitar" iar Presedintele va putea sa vorbeasca despre "serviciile mele", a scris, luni, Adrian Năstase.

Petre Tobă a fost înlăturat rapid de la ministerul de Interne după ce DNA a cerut, săptămâna trecută, urmărirea sa penală pentru că ar fi favorizat infractorul prin faptul că nu ar fi desecretizat o serie de documente care ar fi demonstrat mai multe cumpărături fără legătură cu DIPI.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel