Adrian Năstase, la 65 de ani: Am răbdat numeroase umilințe

Zi specială în familia lui Adrian Năstase. Fostul prim-ministru al României își sărbătorește astăzi ziua de naștere, ocazie de care a profitat pentru a se referi într-o postare pe blogul personal la ultimul sfert de secol, în care a "răbdat numeroase umilințe".

La împlinirea a 65 de ani, fostul premier Adrian Năstase privește cu nostalgie și tristețe la întâmplările din ultimii 25 de ani, constantând, totodată, că "parcă niciodată nu a fost așa de multă ură, așa de multă dezbinare..." . 

Băsescu, vinovat că a deschis cutia Pandorei 

"Astăzi, incerc să derulez intâmplări dintr-un interval care mi se pare o eternitate. Si imi pun diverse intrebări. Stiind ce stiu astăzi, as mai porni pe acelasi drum? Mi-e ciudă că nu pot să răspund, categoric, NU. Nostalgia mea si regretele vin din faptul că – sunt convins – multe greseli de parcurs puteau fi evitate. De-a lungul acestor ani, am răbdat numeroase umilinte. Era o perioadă, pe la inceputul anilor '90 când la unele reuniuni internationale stăteam singur la o masă, pentru că „amintirea" minerilor mă „urmărea" peste tot unde mergeam. Desi devenisem ministru după Mineriadă. România era, pe atunci, „neinteresantă" (...) Incet-incet, desi cu multe sacrificii, am inceput să ne punem pe picioare. Din păcate, la fiecare ciclu electoral, cu sprijin generos din afară, re-inventăm Legenda Mesterului Manole, dărâmând ce s-a construit inainte. „Luptând" impotriva „sistemului ticălosit", Băsescu a reusit in ultimii zece ani, să pună bazele „statului mafiot" iar acum se plânge pe la televizor că „se destramă statul", in conditiile in care, pentru interese politice minore, el a deschis Cutia Pandorei. Privesc cu tristete – la vârsta de acum si, cu experientele pe care le-am trăit – la felul in care ne auto-distrugem, ca tară, ca societate. Parcă niciodată nu a fost asa de multă ură, asa de multă dezbinare...", a scris, luni, pe blogul personal, Adrian Năstase.

Două Românii

Fostul premier, care în perioada 1990-1992 a fost ministru de Externe, apreciază în continuare că și din punctul de vedere al politicii internaționale, există Două Românii. Una, americană, "importantă din punct de vedere militar si strategic", precum și una austriaco-germană, "semnificativă din punct de vedere economic. Impertinenta ministrului austriac, in declaratia sa despre alocatiile pentru copiii românilor aflati legal la muncă in Austria, dovedeste o mentalitate de a considera România un hinterland. Nu acesta a fost sensul realizării marilor privatizări cu firme austriece. Am considerat că in spatiul economic dintre Vest si Est, România, Austria si o Ungarie ne-revizionistă ar putea crea o fortă regională. Din păcate, concentrarea noastră, din ultimii ani, pe axa cu Londra si cu Washingtonul (dar si evolutiile din Ungaria si Austria) au impiedicat acest proiect politic si economic. Dacă aceste lucruri nu se mai respectă, există solutii, inclusiv de ordin constitutional", explică Adrian Năstase.

Românii, orbiți de ură

La ceas aniversar, fostul premier regretă că, orbită de ură, populația nu mai are timp să înțeleagă adevăratele mize ale vremurilor pe care le trăim.

"Am recitit de multe ori cartea lui Orwell, „1984". La noi, nu există, zilnic, doar un singur minut de ură, la televizor. Sunt ore intregi de ură. Orbită de ură, populatia nu mai are timp să inteleagă adevăratele mize ale vremurilor pe care le trăim. Stiu că nu mai pot transforma gândurile mele in actiune. Probabil că asta s-a si dorit. Imi dau seama că o nouă „Masă rotundă de la Snagov" a devenit practic imposibilă. Fiecare partid, reprezentantii lor, merg la Ambasada americană iar dialogul se realizează prin intermediul acestora. Ne vom trezi oare? Vom fi capabili să construim, din nou, o Utopie românească? Recent, la Craiova, la o conferintă despre Titulescu, mi-am reamintit că Marele diplomat a murit la 59 de ani, in 1941. Căte umilinte nu l-ar mai fi asteptat dacă ar fi trecut si prin anii Războiului! Indemnul lui mă călăuzeste incă: sunt eroi al caror testament este un singur cuvânt: continuati", a adăugat fostul premier.

Adriana Năstase vorbește însă și despre bucuriile pe care i le oferă aniversarea sa: reunirea familiei, așa cum s-a întâmplat întoteauna nu doar în momentede bucurie, ci și la "grele încercări".

"Ziua aceasta imi aduce, totusi, multă bucurie. Mihnea a venit, pentru câteva zile, acasă si vom fi impreună, intreaga familie – Dana, Andrei, Mihnea si cu mine, asa cum am fost intotdeauna. Si la sărbători si la incercările cele mai grele. In noaptea asta, Dana si copiii au venit să-mi spună „La multi ani" si să-mi ofere, in dar,o medalie pe care au scris „Omnia vincit amor", iar pe fata cealaltă, au imaginat un ciclu cu datele calendaristice semnificative pentru noi. De mâine, viata va merge inainte iar cei tineri vor continua să ignore ceea ce am invătat noi si vor insista să facă propriile lor greseli. Să aibă insă si propriile lor sperante. Probabil că asa am procedat si noi, la timpul nostru...", a conchis fostul premier. 

Postarea este însoțită de mai multe fotografi emblematice: Adrian Năstase, în 1990, la New York, la reuniunea Consiliului de securitate al ONU, în 2015, alături de familia sa, precum și cu darul oferit de cei dragi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel