Adrian Năstase: În Cuba trăiesc un sentiment ciudat

Adrian Nastase
Adrian Nastase

Adrian Năstase se află într-o călătorie în Cuba, acolo unde spune că este încercat de un sentiment ciudat. 

"In Cuba traiesc un sentiment ciudat. Calatoria aici pare o intoarcere in timp. Nu doar datorita masinilor americane din anii ’50 care circula inca pe strazi, vopsite in culori tipatoare. Nu doar datorita lipsei de produse din magazine sau prezentei masive a politiei pe drumul dintre zona de vacanta pentru straini de la Varadero si Havana. Nu doar faptului ca salariile sunt modice ( un avocat castiga echivalentul unui dolar pentru un dosar de divort!).

În Havana 

Pe de alta parte, Havana este incredibil de curata. Desi pare, in parte un oras parasit. Numeroase case fara ferestre sau fara usi, eventual niste grilaje care sa le apere. In 1959, cand vechii conducatori au fost alungati, ei au plecat in America de Nord, luandu-si banii dar lasand aici, evident, imobile superbe, construite in stil colonial, baroc, art nouveau. Cladiri minunate, astazi in paragina. Sigur, din anii ’80, de cand UNESCO a declarat Havana veche parte a patrimoniului cultural mondial, autoritatile au inceput o actiune ampla de restaurare dar, deocamdata, doar pentru cladirile publice. Exemplul cel mai evident il reprezinta Cladirea Coliseumului,  o cladire cu 16 metri mai inalta decat cea din Washington, aflata inca in restaurare. Nu stiu ce va fi acolo. Parlamentul Cubei functioneaza acum precum Parlamentul nostru inainte de 1989 – cu doua sesiuni anuale.

 Ambianta orasului este extraordinara. Orasul are farmec, in ciuda coexistentei unor cladiri refacute superb alaturi de altele gata sa se darame. In orasul vechi, erau asa de multe tevi de tun din secolele 17-19 incat ele sunt folosite in zeci de locuri pentru a marca zone pietonale, fiind infipte in caldaram cu gura in jos," se arată în începutul descrierii de pe blogul lui Adrian Năstase.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel