Urmărește emisiunea live


Adrian Năstase, imagini din urmă cu 25 de ani, de la Consiliul de securitate al ONU

Fostul premier Adrian Năstase a participat, recent, la o conferință despre Nicolae Titulescu, în cadrul căreia a arătat "cum celebrul fiu al Craiovei" a fost „prezent" atât la Liga Națiunilor, cât și la ONU, în urmă cu 25 de ani. 

 


La sfârșitul săptămânii trecute, Adrian Năstase a susținut, la Teatrul Național din Craiova, o conferință despre Nicolae Titulescu. Timp de două ore și jumătate, fostul premier a vorbit despre viața și dramele prin care a trecut Titulescu, despre legătura lui cu Craiova – unde s-a născut, cu țara, cu frământările Europei în perioada interbelică. 

Legat de aceeași întâlnire culturală, fostul premier a revenit, miercuri, pe blogul personal, cu o postare în care precizeză ce alte momente de istorie a mai evocat în cadrul evenimentului, adăugând și două secvențe video, din anul 1990, de la Consiliul de Securitate: discursul său, dar și întreaga reuniune a miniștrilor de Externe, condusă de James BaKer.  

„A fost o linie dreaptă, dar a fost linia dreaptă a glontului care străbate inima ca să-si atingă tinta". Acestea au fost cuvintele lui Nicolae Titulescu, atunci când a justificat votul României, la Liga Natiunilor, in chestiunea sanctiunilor pentru Italia, in urma agresiunii impotriva Etiopiei. Dincolo de sentimentele românilor pentru Italia, anexarea unei alte tări nu poate fi acceptată. Am folosit acest citat in noiembrie 1990, la New York, la reuniunea Consiliului de securitate, atunci cân am votat pentru rezolutia care stabilea un ultimatum pentru Irak, in urma agresiunii impotriva Kuwaitului. Desi in Irak erau peste 6000 de muncitori români, desi Irakul avea o datorie la noi de peste 1,7 miliarde dolari. M-am referit la aceste momente de istorie in cadrul conferintei mele despre Titulescu, la Teatrul National din Craiova. Am vrut să arăt cum celebrul fiu al Craiovei a fost „prezent" atât la Liga Natiunilor cât si la Natiunile Unite", a scris Adrian Năstase pe blogul personal. 

În perioada 28 iunie 1990 - 18 noiembrie 1992, Adrian Năstase a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe în guvernele Petre Roman și Theodor Stolojan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel