Adrian Năstase DESFIINȚEAZĂ un prezidențiabil

adrian nastase1
adrian nastase1

Fostul premier Adrian Năstase îl acuză de populism pe Cristian Diaconescu, prezidenţiabilul PMP.

Iată postarea de pe blogul lui Adrian Năstase:

"Noi dorim eliminarea imunității din toate zonele. În fața legii toți suntem egali... Chiar și președintele Româniai trebuie să fie egal în fața legii". Aceste cuvinte îi aparțin fostului ministru al justiției, fostului consilier prezidențial și actual candidat al partidului lui Băsescu la alegerile de președinte al României, Cristian Diaconescu.

Ele arată nivelul jenant de populism la care s-a ajuns în discursul public.

Imunitatea parlamentară vizează protecția parlamentarilor și a președintelui României pentru opinii și voturi (art.72 și art.84 din Constituție). Pe de altă parte, din 2003, parlamentarii pot fi urmăriți penal și pot fi trimiși în judecată (și deci condamnați), dar nu pot fi reținuți, arestați sau percheziționați în timpul acestei proceduri – ca să nu-i dea cuiva prin cap, în timpul sesiunilor parlamentare, să "reducă" numărul celor din opoziție cu ocazia moțiunilor de cenzură, spre exemplu.

Între timp, însă, parlamentarii pot fi condamnați și trimiși la închisoare, dacă nu este vorba doar de circ mediatic. Imunitatea parlamentară este prevăzută în toate Constituțiile țărilor membre UE și a figurat în toate Constituțiile României, începând din 1866. Este, oricum, de discutat utilitatea arestului preventiv (înainte de judecată) pentru fapte care au avut loc în urmă cu ani de zile. Și, în plus, pare logic să considerăm că hotărârea pronunțată în final ar "favoriza" o condamnare cu închisoare care să acopere cel puțin perioada de lipsire de libertate din faza inițială.

Ceea ce mă deranjează în cazul unor astfel de declarații este felul în care profesionalismul cedează în fața oportunismului și a populismului", a scris Adrian Năstase pe blogul personal.

VEZI ȘI: Năstase îl face praf pe candidatul lui Băsescu la Președinție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel